Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Odgovor kompanije Mineco na tekst “Dvanaest SLAPP tužbi protiv KRIK-a: Svima im je isti cilj - da nas ućutkaju“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

04. 10. 2023.

Izvor: Mineco Ltd.

Odgovor kompanije Mineco na tekst “Dvanaest SLAPP tužbi protiv KRIK-a: Svima im je isti cilj - da nas ućutkaju“

Udruženju novinara Srbije (UNS) obratili su se zastupnici kompanije Mineco Ltd. sa zahtevom da objavimo odgovor ove kompanije na tekst portala Autonomija „Dvanaest SLAPP tužbi protiv KRIK-a: Svima im je isti cilj - da nas ućutkaju“, a koji je UNS preneo na svom sajtu.

Odgovor prenosimo u celosti: 

Tužba Mineco Ltd. protiv KRIK ne može se ni po jednom kriterijumu smatrati SLAPP tužbom, kako KRIK netačno obaveštava javnost, jer će iznos naknade štete, kako je i u samoj tužbi navedeno, biti opredeljen tek po završetku dokaznog postupka na osnovu nalaza i mišljenja veštaka ekonomsko finansijske struke, tako da informacija o iznosu tužbenog zahteva od 55 miliona dinara ne odgovara činjeničnom stanju.

Napominjemo da je Mineco Ltd. jedan od najvećih investitora u regionu Zapadnog Balkana od 2003. godine, podneo tužbu za utvrđivanje povrede prava na poslovni ugled, zabranu ponovnog objavljivanja informacije, uklanjanje teksta i naknadu štete još 22. marta  2021. godine, protiv istraživačkog portala KRIK.

Mineco Ltd. je podneo tužbu, pre svega, jer je KRIK odbio da postupi po odluci Saveta za štampu kojom je utvrđeno da je portal KRIK prekršio Kodeks novinara Srbije.

Naime, nakon što je kompanija Mineco Ltd. odgovorila na pitanja novinarima KRIKA, objavljen je tekst 22. septembra 2020. godine u kome je izneto niz optužbi na račun Mineco Ltd. kojima se grubo narušava ugled kompanije, isključivo konstruisanjem i izmišljanjem „veza i dokaza“.

Mineco Ltd. je u skladu sa Zakonom prvo uputio odgovor/ispravku iskonstruisane i zlonamerne priče o njegovom poslovanju, koju KRIK nije objavio. Potom je podneta Žalba Savetu za štampu, čija je Komisija za žalbe donela jednoglasnu odluku da je KRIK prekršio tačku 6 Odeljka IV (Odgovornost novinara) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da neguje kulturu i etiku javne reči, poštuje pravo na odgovor, izvinjenje i ispravku i dužnosti da blagovremeno objavi odgovarajuću ispravku, kao i tačku 1 Odeljka V (Novinarska pažnja), po kojoj je novinar obavezan da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom.

KRIK je, međutim, iako punopravan član Saveta, odbacio obavezu da postupi po odluci Komisije za žalbe Saveta za štampu.

Iz svega navedenog vidi se da tužba Mineco Ltd. protiv KRIK nije bila zbog neke vesti, kako se generalizujući navodi u tekstu objavljenom na vašem portalu, već zbog navodnog istraživačkog teksta objavljenog o našoj kompaniji, a koji je pun neistina i poluinformacija.

Naglašavamo da Mineco Ltd. potpuno podržava otvoreno i tačno novinarstvo od javnog interesa, te namerava da i dalje u svakoj situaciji sarađuje sa medijima koji rade u skladu sa najvišim međunarodnim standardima novinarstva. U skladu sa tim, branićemo naše interese kada je u pitanju zlonamerno i neistinito informisanje javnosti o poslovanju naše kompanije ili pominjanje naše kompanije u tekstovima u kojima KRIK govori o drugim tužbama koje ima, a sa kojima kompanija Mineco Ltd. nema nikakve direktne ili indirektne veze. To smatramo potpuno neprofesionalnim od strane portala KRIK.

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi