Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Kurira i Informera (2016)  |  Kornic tera Rodića u zatvor?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

02. 12. 2015.

Autor: Ekipa Informera Izvor: Informer

Kornic tera Rodića u zatvor?!

Gazda „Kurira" Aleksandar Rodić mogao bi uskoro da bude optužen za dva ozbiljna krivična dela i preti mu kazna do pet godina zatvora!

 

Pripremljen izveštaj

Naime, Aleksandar Kornic, bivši direktor „Kurira" koji je premijera Aleksandra Vučića optužio za iznudu i organizovani kriminal, u nastavku tužilačke istrage moraće da kaže ko ga je, kad i kako nagovorio da iznese lažne optužbe u javnosti. Ako se utvrdi da je Rodić bio podstrekač, gazda „Kurira" biće suočen s ozbiljnim krivičnim delima - podstrekivanje na lažno prijavljivanje i izazivanje nereda i panika.

Naši izvori upućeni u istragu kažu da će tužioci naložiti ponovno saslušanje Kornica odmah pošto se završe potrebna psihijatrijska veštačenja i toksikološke analize.

- U policiji su saslušani Vučić, Kornic, ali i glavni urednik i direktor Informera Dragan J. Vučićević i Damir Dragić. Za Kornica je naloženo i psihijatrijsko veštačenje, a po nalogu tužilaštva uzeta mu je i krv za toksikološke analize, što je opravdano s obzirom na istoriju bolesti koju ima. Čim se to završi, tužioci će od policije tražiti da ga opet sasluša i  suoči sa rezultatima istrage. Ono što je, međutim, ključno jeste to da će Komic tada morati da kaže ko ga je, kad i kako nagovorio da iznese lažne optužbe protiv premijera. Prema onome što smo do sada saznali, to mogu biti ili Aleksandar Rodić ili odgovorni urednik „Kurira“ Milan Lađević... - prenosi sagovornik Informera iz istrage.

Rodić i Kornic se nisu oglašavali ovim povodom, dok u Višem javnom tužilaštvu kažu da će javnost „blagovremeno biti obaveštena o daljim koracima".

- Policija je postupila po zahtevima za prikupljanje potrebnih obaveštenja i dostavila izveštaj. Razmotrićemo izveštaj i nastaviti postupanje u ovom predistražnom postupku - rekla nam je juče tužiteljka Nataša Krivokapić dodajući da u ovom trenutku nema više informacija.

Advokat Svetozar Vujačić, na drugoj strani, smatra da je Rodić počinio najmanje dva krivična dela.

- Prema Krivičnom zakonu, tačnije članovima 334 i 343 tog zakona, i prema onome što smo do sada saznali, Rodić je po svemu sudeći počinio krivična dela podstrekivanje na lažno prijavljivanje i izazivanje panike i nereda. Za svako to krivično delo predviđena kazna je do pet godina zatvora, dok bi, u slučaju sabiranja kazni, ona mogla da iznosi i do deset godina... ističe Vujačić, dodajući da bi Rodić mogao da se tereti i za indirektno ugrožavanje bezbednosti premijera.

- Što se tiče Kornica, ako se dokaže da je duševno bolestan, neće odgovarati za svoje postupke. Ipak, njegovi pomagači koje otkrije svakako mogu i moraju da odgovaraju... - naglašava Vujačić.

Istražiti pozadinu

Njegov kolega Nebojša Avlijaš podvlači da u ovom slučaju treba ispitati nekoliko stvari.

- Prvo se mora utvrditi da li su Kornicove izjave tačne. Ako je tačno da se Kornic sad odriče autorstva nad krivičnom prijavom, slučaj dobija drugu dimenziju... Tada je neophodno utvrditi pod kojim okolnostima je on i kome tačno dao izjavu, da li je bio podstrekivan, potkupljen, zastrašivan, da li mu je prećeno i ko je to sve i zašto radio - zaključuje Avlijaš.

Rodić o Bogićeviću u policiji pričao pet sati

Aleksandar Rodić, koji je prekjuče saslušan po nalogu Specijalnog tužilaštva u vezi s krivičnom prijavom koju je podneo protiv vlasnika „Farmakoma" Miroslava Bogićevića, ispitivan je čak pet sati, saznaje Informer!

- Rodić je podneo krivičnu prijavu protiv Bogićevića, ali je ta prijava kontradiktorna, nejasna i puna rupa. Saslušanje se odužilo od trenutka kad su istražitelji počeli da se interesuju o milion evra koje je Rodić navodno uzeo od tajkuna. Osim što mu ta pitanja očigledno nisu prijala, Rodić nije uspeo da objasni ni sve poslove s Bogićevićem... - prenosi naš izvor.

Kornicov advokat ima objašnjenje

Zbog astme ne može na poligraf

Advokat Vojin Biljić, zastupnik Aleksandra Kornica, izjavio je da nije tačno da je njegov klijent odbio da ode na detektor laži.

- Kornic ne može da se poligrafski testira zato što ima astmu, a za to je doneo i potvrdu. Protivili smo se poligrafu jer imamo pravo na to, ali je to u izjavi ministra Stefanovića iskorišćeno u negativnom kontekstu - navodi Biljić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi