Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Kurira i Informera (2016)  |  Mali i Ivica Kojić štitili Bogićevića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

18. 11. 2015.

Autor: Slavica Tomčić Izvor: Kurir

Mali i Ivica Kojić štitili Bogićevića

Pored Siniše Malog kao savetnika prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, firmama iz koncerna „Farmakom MB" Miroslava Bogićevića glavnu zaštitu od poverilaca je tokom 2013. pružao i Ivica Kojić, tadašnji državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, a sada šef kabineta premijera, objavio je list Danas.

 

Podaci do kojih je došao taj list, ali i Kurir, pokazuju da su ova dvojica državnih službenika najpre zahtevala od svih banaka kod kojih se Bogićević zadužio, kao domaćih tako i stranih, da ne blokiraju račune njegovih preduzeća radi naplate potraživanja.

Potom su mu obezbedili i novo zaduživanje od pet miliona evra kod privatne firme, uprkos tome što kredite bankama nije plaćao, o čemu je Kurir ranije pisao.

Akcija spasavanja

Naime, elektronska prepiska iz aprila 2013. pokazuje da je Kojić kao predstavnik Ministarstva finansija i privrede pozvao predstavnike banaka na sastanak na kojem je jedina tema bila poslovanje „Farmakoma“.

- Sastanak je vodio Kojić, a prisustvovali su Mali, predstavnici svih banaka, ali i Miroslav Bogićević sa svojim konsultantima. Kojić i Mali su u ime države nedvosmisleno podržali Bogićevića i od banaka izričito tražili da ne blokiraju „Farmakom“ i da imaju strpljenja jer će „država naći način da ne dozvoli da se ovaj požar proširi" - tvrdi izvor Kurira koji je prisustvovao sastanku u Ministarstvu finansija.

Upumpavanje miliona

On navodi da Kojić i Mali nisu pružili nikakav dokaz toga na koji način će država rešiti problem Bogićevićevih dugovanja, pa su odmah nakon sastanka dve strane banke blokirale „Farmakom“, a za kratko vreme blokada se nagomilala na više od 20 miliona evra. Od tog trenutka Mali u ime države plan spasavanja Bogićevićeve firme usmerava prema državnim bankama, na koje je uticao da već blokiranom „Farmakomu“ dopuste da se dodatno zaduži kod firme „Mediolanum invest“ za pet miliona evra, radi finansiranja proizvodnje Mlekare Šabac i rudnika „Lece“.

O tome svedoči mejl od 26. juna 2013. koji je Mali uputio državnim poveriocima, ali i zapisnici sa sednice Odbora poverilaca „Farmakoma“ od 2. jula 2013, o čemu je Kurir ranije pisao. Objavili smo i da je UO Privredne banke Beograda, pod pritiskom države, u martu 2013. napravio plan naplate dugova od svih poverilaca, osim od „Farmakoma", tako da banka nije mogla da aktivira hipoteke na Bogićevićev rudnik. U tom planu piše da će naplata potraživanja od „Farmakoma“ biti usklađena s generalnom strategijom države prema tom klijentu, a koja nikad nije doneta, pa je PBB završio u stečaju.

Probio sam led za druge firme

Bogićević negira da je bio pod zaštitom države

- Sastanak u Ministarstvu finansija je organizovan da se s bankama napravi dogovor da ne pritiskaju moju i još tri velike firme, već da nam omoguće da tri ili šest meseci ne vraćamo kredite. Prvi sastanak je organizovan za „Farmakom", da kao najbolja firma probije led za ove ostale. To je od mene tražio Ivica Kojić, kaže Bogićević za Kurir.

Gnusne laži

Država mu čuva leđa, a on opanjkava konkurente

Dokazi koji potvrđuju da je Bogićević bio pod direktnom zaštitom države bacaju drugo svetlo na njegove lažne tvrdnje da ga je vlasnik Kurira Aleksandar Rodić reketirao sa milion evra kako bi mu prepustio posao sa VAC u vezi s kupovinom „Politike". O besmislenosti takve izjave govori i podatak da navodno reketiranje Bogićević 2013. nije prijavio nadležnima, već Mikiju Antonijeviću, za koga se u medijima tvrdilo da je saradnik direktora policije Milorada Veljovića, ali ne postoji dokaz da je on uopšte bio zaposlen u MUP.

Mali i Kojić bez komentara

Zavera ćutanja

Siniša Mali i Ivica Kojić juče nisu odgovarali na pozive i SMS poruke iz Kurira u vezi sa zaštitom Bogićevića. Iz Ministarstva finansija ni posle nedelju dana nismo dobili zapisnik od 16. aprila 2013, sa sastanka s bankarima u vezi s poslovanjem „Farmakoma".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi