Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska povodom teksta Ištvana Kaića "Treći metak Branke Prpe" (2014)

05. 05. 2014.

Izvor: NUNS

NUNS: UNS zaštitio “Politiku”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) duboko žali zbog toga što Komisija za žalbe Saveta za štampu nije uspela da usaglasi odluku o tome da li je list “Politika“, objavljivanjem teksta „Treći metak Branke Prpe“, 8. aprila 2014. godine, prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

Ovakva odluka bitno narušava kredibilnost Saveta i dovodi u pitanje način na koji se donose odluke u tom telu.

Za odluku da je “Politika” prekršila odredbe Kodeksa glasalo je sedmoro članova Komisije za žalbe, dok su trojica bila protiv. Za odluku je bila potrebna dvotrećinska većina, ali nije ispunjen drugi uslov propisan pravilima rada Komisije – da “za” mora da glasa najmanje jedan predstavnik svakog od četiri osnivača Saveta i bar jedan predstavnik javnosti, zbog čega Komisija za žalbe nije mogla da donese odluku.

Stav većine nije mogao da bude pretočen u rešenje, jer je predstavnik Udruženja novinara Srbije (UNS) iskoristio ovu odredbu i praktično blokirao donošenje odluke.

Ne sporeći pravo na sopstveno mišljenje i stav prema objavljenom tekstu, NUNS smatra da je UNS, ovom prilikom, ne poštujući volju većine članova Komisije za žalbe, zapravo zaštitio list “Politika” čija je glavna i odgovorna urednica  Ljiljana Smajlović  ujedno i predsednica ovog udruženja, predsednica Upravnog odbora Saveta za štampu i članica Komisije za žalbe.

NUNS smatra da je Savet za štampu izuzetno važno samoreglatorno telo i da je nužno naći način da nastavi da radi. Smatramo, takođe, da ovaj slučaj pokazuje da bi bilo dobro ozbiljno razmotriti promene Statuta i Pravilnika o radu Komisije za žalbe kako bi se na najmanju moguću meru svela mogućnost da se ponove ovakve situacije.

Žalbu Savetu za štampu povodom teksta teksta „Treći metak Branke Prpe“, autora Ištvana Kaića, podneli su Vesna Pešić, Nikola Tomić, Vesna Mališić, Tamara Spaić, Branka Mihajlović, Branka Prpa i Vukašin Obradović, verujući da je “Politika”, objavljivanjem spornog teksta u štampanom i onlajn izdanju lista, prekršila Kodeks novinara Srbije.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 05. maja 2014.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

06.05.

2014.

коста [neregistrovani] u 11:51

ништа спорно

Лист Политика јесте вредан читалачке пажње јер објављује и оно што неки кругови сматрају да јавности треба да буде недоступно а њима се чини спорно.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi