Naslovna  |  Aktuelno  |  Izborna skupština UNS-a  |  Odgovor Milošu Koviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izborna skupština UNS-a

04. 06. 2021.

Autor: Vladimir Radomirović Izvor: Pečat

Odgovor Milošu Koviću

Laži i licemerje državnog funkcionera i njegovog prijatelja

Čestitam Milošu Koviću što mu je prijatelj koji se „gadi fotelje“ postao predsednik Udruženja novinara Srbije.

Sada iz fotelje državnog funkcionera, s državnom platom koju novinari mogu samo da sanjaju, vodi najveću novinarsku organizaciju u zemlji. Koviću čestitam i što mu je otac izabran za člana Uprave Udruženja. Da je poštovao pravila istorijske nauke i da je imao poštenja, Ković bi čitaoce „Pečata“ – osim činjenice da mu je prijatelj kandidat za predsednika – morao da obavesti i da mu je 83-godišnji otac kandidat za funkciju u UNS-u, na predlog Kovićevog prijatelja, i da to može da utiče na njegovu objektivnost kad piše o Udruženju.

Sada, zahvaljujući i trudu porodice Ković, najveća novinarska organizacija u zemlji može u rukovođenju da računa na mešavinu iskustva, licemerja, laži i državne intervencije. To licemerje videli smo i čuli u govoru Kovićevog prijatelja na izbornoj skupštini UNS-a, kada je između dva jecaja izgovorio užasnu laž o kolegi Petru Jeremiću, koji nije bio prisutan i koji je, kad je čuo šta je rečeno, saopštio da je reč o „najodvratnijoj mogućoj laži“. Nije mu to bilo prvi put da Petra Jeremića zloupotrebljava u svojim lažima. Uradio je to i prošle jeseni na sednici Uprave, kada je – i tada kroz suze – zakukavao za njegovom sudbinom, lažući da je Jeremić napustio Udruženje zbog nekog drugog, a ne – kako je sam Jeremić rekao – zbog toga što je generalni sekretar Nino Brajović od Udruženja napravio privatnu firmu za sebe i svoju suprugu.

Vi ste, Koviću, prećutali poziciju svog oca u Udruženju i to ko je njega predložio za funkciju. Ali ima tu još činjenica s kojima ratujete, padate pod njihovim teretom, ali (za poštovanje je taj trud) nastavljate da se borite, izmišljajući nove optužbe bez dokaza.

RAZUM I OSEĆAJNOST Dakle. Vi ste, Koviću, ne ja, dozvolili da vam emocije utiču na rasuđivanje i time prekršili osnovno pravilo svoje profesije. Toliko obrazovanja da znam osnove istorijske nauke imam, hvala na pitanju.

Vi ste, Koviću, ne ja, izneli u javnost ono što sam napisao u poruci članovima Udruženja na Kosovu i Metohiji, samo njima. Onda ste me, zajedno s onim ko vam je internu prepisku dostavio, napali lažući da sam vašeg prijatelja javno optužio za „separatizam“. Potom me je vaš prijatelj, pionir „mimikrije“ u novinarstvu (kako sam kaže), prijavio državnoj Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara kao glavnu pretnju srpskim novinarima na Kosovu i Metohiji. Zamislite to! Novinar iz novobeogradskih blokova (ne s Vračara, Koviću) veća je pretnja novinarima na Kosmetu od Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja, Kadrija Veseljija ili Aljbina Kurtija. Od svih njih zajedno.

Za Živojina Rakočevića je Beograd, čini se, jedini krivac za stanje na Kosovu i Metohiji. Hteo je Rakočević da UNS prošle godine osudi „Večernje novosti“ zbog reportaže s Košara, da UNS kaže da su beogradski mediji odgovorni za ugrožavanje bezbednosti Srba na Kosovu. Kada smo to odbili da uradimo, usledio je napad na mene i koleginice iz NIN-a i „Večernjih novosti“ koje su bile u Izvršnom odboru Udruženja i koje su takođe bile protiv izdavanja takvog saopštenja. Naredni napad grupe oko Rakočevića usledio je kada smo tražili da se konačno istraže ubistva i otmice srpskih i albanskih novinara, zločini za koje su odgovorni teroristi i njihovi naslednici na političkim funkcijama u Prištini. Tada nam je grupa oko Rakočevića zapretila da će nas prijaviti tužilaštvu.

Koja je to vrsta patriotizma, istoričare Koviću? Ona koja se ne sipa u traktor, ali za džip nije loša?

Kada smo u Udruženju počeli da postavljamo pitanja i tražimo podatke o visokim platama generalnog sekretara i njegove supruge, o enormnoj amortizaciji za korišćenje sopstvenog automobila, o troškovima za rekonstrukciju koji nikad nisu opravdani, o ugovorima koje je generalni sekretar potpisivao s državnim firmama bez znanja i ovlašćenja predsednika, o tome ko je i kako registrovao UNS kao međunarodnu organizaciju u Prištini i ko je, bez ovlašćenja i odluke Uprave, otvorio račun u Prištini, usledio je najžešći, ovaj poslednji napad, kome ste se i vi pridružili.

Činjenica je da je Budimir Ničić tražio da Društvo novinara Kosova i Metohije postane posebno pravno lice, to ste mogli i sami da utvrdite da ste uradili posao istoričara, razgovarali sa svedocima i proverili dokumenta. Činjenica je i da su ga u tome podržali Živojin Rakočević i Nino Brajović. Uprava Udruženja novinara Srbije odbila je taj zahtev i tako sačuvala jedinstvo UNS-a. Šta će uraditi nova Uprava, u kojoj je i vaš otac, kad dobije novi zahtev Ničića da se ogranak UNS-a odvoji?

Prethodno je, još 2014. godine, Budimir Ničić upisao Udruženje novinara Srbije kao stranu organizaciju u prištinskom registru nevladinih organizacija. To je učinio na svoju ruku, bez saglasnosti Uprave UNS-a i kršeći statut Udruženja. I to je lako utvrditi, Koviću. Da je Ničić imao bilo kakav dokaz da je UNS odobrio ovaj nelegalni upis, odavno bi ga pokazao. Umesto toga, on potura ovlašćenje koje je u decembru 2014. godine tadašnja predsednica Ljiljana Smajlović dala Marijani Simić i Predragu Radonjiću da otvore račun u poslovnoj banci na Kosovu. U ovlašćenju ne piše da su oni dužni da otvore račun u Rajfajzen banci u Prištini. Zašto nije otvoren, na primer, u Komercijalnoj banci u Kosovskoj Mitrovici? Zašto to ovlašćenje nikad nije zavedeno u arhivi Udruženja? Ko je imao interes da ovo uradi? Mogao bi vaš otac, Koviću, da postavi to pitanje na prvoj sednici Uprave, ako je porodici Ković toliko stalo do Kosova i Metohije.

DRŽAVNI SLUŽBENIK Hoćete li i dalje negirati da je Rakočević na javnoj funkciji? Pa, to ne negira čak ni „njegova“ Agencija za sprečavanje korupcije, a on ne pokazuje nameru da odustane od svoje državne funkcije, sve pričajući kako se „gadi fotelje“. Toliko se „gadi“ da više od deset godina ide s jednog na drugo budžetsko nameštenje.

Država se na skandalozan način umešala u izbore za predsednika Udruženja novinara Srbije. Prvo sazivanjem hitne sednice Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara s lažnom optužbom da sam ugrozio bezbednost Živojina Rakočevića, a zatim mišljenjem Agencije za sprečavanje korupcije da javni funkcioner Rakočević može da bude predsednik Udruženja. Posle skupštine UNS-a valjda je svima jasno koliko su istinite bile tvrdnje grupe oko vašeg prijatelja da sam u Udruženje učlanio 500 ljudi koji će glasati za mene.

Šta smo dobili posle dvodnevne izborne skupštine UNS-a? Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj najveću novinarsku organizaciju vodi državni službenik. Pomogli ste, Koviću, da se UNS vrati u neslavnu prošlost, kada je država upravljala njime, kada je ćutao na pritiske i pretnje novinarima, kada su šefovi tog udruženja okretali glave dok je država zatvarala novine i radio-stanice. I sada su ti isti novinari i urednici iz devedesetih glasali za Rakočevića, iako su u penziji više od dvadeset godina, a do glasačkih kutija za nesigurne ruke vodio ih je Nino Brajović.

Pitajte me slobodno, Koviću, ko su mi prijatelji. Ne krijem ih i, za razliku od vas i vašeg prijatelja, ne naplaćujem prijateljstva. Isto tako, ne krijem ni gde sam i s kim u prošlosti radio, ni ko i kako finansira „Pištaljku“, čiji sam glavni urednik (neki od tih donatora su isti oni koji su platili vašu stipendiju u Engleskoj). Moje delovanje je javno, novinar sam, od novinarstva živim. Ne krijem ništa, za razliku od vašeg prijatelja.

Posle vašeg odgovora siguran sam da znate šta ste uradili i da niste neinformisani, kako ste rekli nekim prijateljima koji su vas upozorili da ste izneli netačne navode o meni.

Sada gledajte šta će se desiti s Udruženjem novinara Srbije i Srbima na Kosmetu. Neću vam dozvoliti da se sutra pravite iznenađeni.

Autor je glavni i odgovorni urednik „Pištaljke“

Komentari (8)

ostavi komentar
pon

07.06.

2021.

Нада "Дринска" [neregistrovani] u 13:29

Не пљујте по старим и младим српским новинарима

Како се не стидите да пљујете по својим колегама, неаргументовано...Била сам тамо оба дана ,на крају предходни председник УНС-а је нестао није се побунио пртив пребројаних гласова , победила је већина, а на самом почетку Скупштине је предложио ''самог себе '' као јединог кандидата.Скупштина ,на живу срамоту , није била припремљена по регуларној процедури, како је по правилнику следовало . Сад се само наставља блаћење , рецимо помиње се дугогодишњи рад генералног секретара Нина Брајовића,који је свој живот посветио српском новинарству и учествовао храбро у последњем рату као изванредан новинар ...И не изругујте се новинарима ветеранима јер не постоји шанса да их без ''Помена ликвидирате''и избришете њихово дело , а имају и синове који памте ...

Odgovori
sub

05.06.

2021.

Observer [neregistrovani] u 11:35

Sapienti sat

Upamtite navode i predviđanja iz ovog teksta, a vreme će samo pokazati.

Odgovori
pet

04.06.

2021.

Mrkšić T. [neregistrovani] u 22:58

Trla baba

Pisanje radi pisanja. Kada bi mandat ovog čoveka koji je bio na čelu UNS-a imao bilo čime da se pohali, pa o tome bi pisao. Ovako samo čitamo koga on sve ne voli. Ni ja nisam voleo da anonimus dođe na čelo UNS. Ko je čuo za tog čoveka? I sad smo I dalje prinuđeni da nam se pojavljuje. Neće te UNS čoveče. Idi dalje, nemoj nas više svojim "veličinom" zamarati.

Odgovori
pet

04.06.

2021.

Душко М. Петровић [neregistrovani] u 17:57

Узмите четке и перите

Зашто сте, поштована колегинице, против "изношења прљавог веша"?!
Прљав веш (баш сав!) ваља изнети и опрати, а не крити.
Што се осталих прича тиче (нпр. Радомировић-Ковић), не могу да говоримо јер мало шта знам, али могу да поновим оно што сам више пута на више места рекао:
Као што сваки грађанин Србије има право да бира и да буде биран, тако и сваки члан УНС има право да бира и да буде биран и изабран.
Тачка.

Odgovori
pet

04.06.

2021.

Jelena [neregistrovani] u 16:01

Sramota

Sramota je i mene i potpuno se slažem sa koleginicom Mirjanom. Izvršite reviziju, pa vidite koliko stvarno novinara imate, a koliko onih koji imaju člansku karticu, a ni reč jednu nisu napisali godinama.

Odgovori
pet

04.06.

2021.

Zoroklik [neregistrovani] u 15:59

Kakvo posipanje pepelom

Mučno je bilo na skupštini te subote i nisam se nadao da će tako biti.
Međutim loša organizacija,improvizacija i skrivene namere da se stanje zakukulji što je moguće više, doprineli su atmosferi kojoj smo se, sva sreća uspešno suptotstavili.
Iznenadilo me odsustvo integriteta pa i novinarskog identiteta sad već bivšeg predsednika kao i njegov nadmeni stav.Mislio je očito...lako će mo...ali se malo preračunao.
Ja i meni slični nismo došli ni na kakvu borbu kako neko reče već na susret sa kolegama kako bi izabrali rukovodstvo i raspravljali o onome šta se radilo u protekle 4 godine.
Radomorović je očito slab reditelj i lobista jer je napravio puno grešaka u koracima i sad mi nije jasno kako ga uopšte izabraše pre 4 godine.
Novom predsedniku Rakočeviću želi da radi sve suprotno od prethodnika.

Odgovori
pet

04.06.

2021.

Ресавац [neregistrovani] u 15:19

Тужно, тужније

Радомировићу, зашто ти не објасниш то: живети од новинарства. Сви смо чули за онај списак новинара које би стрељао и вешао без суда, што си га 2000-тих објавио. Ниси се ни јавио ни демантовао. Па списак од 362 полицајца за Хаг што си такође измислио и др. Јеси ли од тог "новинарства" живео? Псовање мајке Ракочевићу сат времена пре но што си га предложио на списак, ни то ниси демантовао. Треба лчи даље твојих новинарских гадости којима си сам себе уништио?

Odgovori
pet

04.06.

2021.

Mirjana [neregistrovani] u 13:18

Teška borba

Ja kao običan član Udruženja zgrožena sam tučom oko fotelje. Iznosite prljav veš i jedni i drugi. Stidim se zbog vas. To je i moje Udruženje. Godinama. Primali ste i primate ljude koji nemaju veze sa novinarstvom ali i maju legitimacije. Znači da se lažno predstavljaju. A Nino Brajević, svi smo znali i čutali da je žario i palio godinama. Zar to nije porazno

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi