Naslovna  |  Aktuelno  |  Izborna skupština UNS-a  |  Živojin Rakočević: (Ne)sporni kandidat
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izborna skupština UNS-a

27. 05. 2021.

Autor: Vojkan Ristić Izvor: Danas

Ličnost Danas

Živojin Rakočević: (Ne)sporni kandidat

„Sadašnji vrh Udruženja novinara Srbije se uplašio razgovora i dijaloga. Uplašio se rezultata koje imamo u poslednji dvadeset godina. Uplašio se da ne izgubi položaj koji im je izgleda važniji od istine i profesije. Optužili su nas najgorim uvredama i klevetama i zbog toga nažalost moramo na sud“.

Poručuje u pisanoj izjavi za Danas, Živojin Rakočević (48) novinar i pisac, aktuelni direktor Doma kulture u Gračanici povodom izborne skupštine Udruženja novinara Srbije, na kojoj je kandidat za predsednika ovog profesionalnog udruženja, a oko koje je nastao sukob.

Naime, druga „struja“ na izborima je formalno osporila njegovu kandidaturu, na čelu sa aktuelnim predsednikom Vladimirom Radomirovićem, zbog toga što njegova kandidatura nije po Statutu UNS-a, uprkos mišljenja Saveta za borbu protiv korupcije.

„Izmislili su izdaju na Kosovu, saradnju sa zločincima, i što je najvažnije prekršili su statut UNS i sva pravila profesije. Uplašili su se, jer za svoje stavove i principe imamo sigurnu, i stabilnu većinu kolega“, ističe još Rakočević.

Inače on je, od novčanog dela nagrade „Aleksandar Tijanić“ koju je dobio kao član UNS-a Rakočević je finansirao izradu novog spomen obeležja pesniku Lazaru Vučkoviću u Gornjem Selu u okolini Prizrena. I sam je dobitnik ove nagrade za svoje pesničko stvaralaštvo.

Kritikovan je da je bio „ćutolog“ u Odboru za borbu protiv korupcije, čiji je član bio od 2018. do 2020.

U Savetu Republičke Radiodifuzne Agencije (RRA) bio je od 2009. do 2014. Funkciju potpredsednika UNS-a u vreme mandata Ljiljane Smajlović obavljao je od 2019. do 2013. godine.

Dobitnik je novinarske nagrade Večernjih novosti „Milan Pantić“ (2004. godine) kao i književnih nagrada „Brankova nagrada“, pesničke „Lazar Vučković“ i „Grigorije Božović“. Duže od sedam godina bio je glavni i odgovorni urednik KIM Radija.

Živojin Rakočević je diplomirao na Filološkom fakultetu u Prištini, a magistrirao je na Univerzitetu u Beogradu. Objavio je više knjiga poezije.

Ne slovi za incidentnu ličnost, ali ne i za čoveka koji je spreman za „vatreni dijalog“. Rakočevićeva supruga lekarka Sonja preminula je u januaru 2021. godine od posledica kovida 19. Živi i radi u Gračanici gde je direktor Doma kulture, koji objedinjuje aktivnosti svih kulturnih institucija Srba na KiM.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi