Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS poziva novinare i medije na solidarnost sa Tatjanom Lazarević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

11. 04. 2020.

Izvor: UNS

UNS poziva novinare i medije na solidarnost sa Tatjanom Lazarević

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu pozivaju na kolegijalnu solidarnost novinara i medija na srpskom i albanskom jeziku u zahtevu da tužilac u Kosovskoj Mitrovici odustane od krivičnog gonjenja urednice Kossev portala Tatjane Lazarević.

UNS i UNS na Kosovu ukazuju da je ovo prvi slučaj da je u vreme vanrednih mera zbog pandemije uhapšen i u policijsku stanicu priveden novinar zbog izveštavanja u vreme zabrane kretanja, da mu preti krivični postupak, a da postoji jasna odluka prištinskih vlasti da je novinarima dozvoljen celodnevni rad na terenu.

UNS i UNS na Kosovu podsećaju da po odluci vlasti u Prištini za novinare na Kosovu ne važi mera ograničenog kretanja, ako izveštavaju sa terena o situaciji u vezi sa koronavirusom.

UNS i UNS na Kosovu su zabrinuti zbog objavljivanja očigledno policijskih fotografija legitimisanja i privođenja Tatjane Lazarević i komentara javnih ličnosti koji pravdaju postupak policije, istovremeno prećutkujući da je novinarima dozvoljeno kretanja i izveštavanja u vreme policijskog časa.

UNS i UNS na Kosovu pozivaju Inspektorat kosovske policije da utvdi da li su policajci prekršili svoja ovlašćenja privođenjem Tatjane Lazarević koja im je pokazala novinarsku legitimaciju.

UNS i UNS na Kosovu solidarišu se sa Tatjanom Lazarević i traže podršku međunarodnih novinarskih organizacija za hitnu obustavu njenog krivičnog gonjenja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi