Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Kolege iz RTK, da li želite i naše zdravstvene kartone na uvid kako biste mogli da se bavite novinarstvom?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

26. 07. 2019.

Izvor: gracanicaonline.info

Kolege iz RTK, da li želite i naše zdravstvene kartone na uvid kako biste mogli da se bavite novinarstvom?

Da li je novinarstvo skidanje statusa sa privatnih fejsbuk naloga i pravljenje senzacionalističkih vesti od toga, pri čemu se jako grubo zadire u nečiju privatnost i krše svi novinarski kodeksi, pita redakcijski tim portala GračanicaOnlajn povodom teksta „Novinari Sputnjika, depresivni i siromašni“, koji je postavljen na sajtu kosovskog javnog servisa, RTK programa na srpskom jeziku.

Pomenutim, nazovi tekstom, čija je pozadina jasna i koji je napisan tendencizono, kako bi se omalovažila novinarka Brankice Ristić i bacila ljaga na Agenciju Sputnjik, javni servis se stavio na stranu svojih mentora kojima, ne samo da smetaju novinske kuća čija se uređivačka politika ne slaže sa diktiranom politikom, već i kolege novinari koji drugačije misle i pišu. Takođe, u pomenutom tekstu se grubo zadire u tuđu, ovaj put privatnost koleginice Brankice Ristić i paušalno ocenjuje njen rad i obrazovanje. Privatni problemi bilo koje naše koleginice ili kolege, ne bi smeli da budu tema za medije, a posebno ne u kontekstu u kojem je to objavljeno na javnom servisi koji svi mi plaćamo.

U znak podrške kolegenici iz Sputnjika Brankici Ristić, pozivamo kolege iz javnog servisa da se pozabave i pišu malo i o bolestima koje su dijagnostikovane u našim zdravstvenim kartonima, a pozivamo i sve kolege iz ostalih srpskih, ali i ostalih redakcija da novinarima RTK dostave i svoje zdravstvene kartone na uvid ili da im na imejl redakcije pošaljemo neke od svojih  najpikantnijih statusa sa svojih privatnih profila, kako bi imali o čemu da pišu u narednom periodu.

Budući da o korumpiranom kosovskom društvu, sudstvu koje je u blokadi, istinskom (ne)povratku, o tome ko je, kako i zašto iz javnog servisa dobio pare da bi se obezbedio prevod na srpski sa zasedanja Skupšitne Kosova, a prevoda i dalje nema, o tome koliko se poštuje Uredba o upotrebi srpskog jezika u javnim institucijama i o procentu zaposlenih Srba u istim nisu zanimljive teme za istraživanje i da o njima novinari RTK nemaju nameru da pišu, javno ih pitamo da li rade u javnom servisu ili u kući „Velikog brata“? Takođe pozivamo sve profesionale kolege iz javnog servisa da se ograde od ovakvog pisanja RTK.

U znak podrške koleginici Ristić naša mala redakcija koja je takođe siromašna, a možda nekada i depresivna, odbija svaku dalju saradnju sa bogatim javnim servisom sve dok se autor teksta javno ne izvini za prozivke i duševni bol koji je svojim neprofesionalnim pisanjem naneo koleginici Ristić i ukaljao čast i obraz profesije.

Tekst „Novinari Sputnjika, depresivni i siromašni“, redakcija RTK 2 je prevela i preuzela sa sajta RTK 1.

www.rtklive.com/sq/news-single.php?ID=365628

www.rtklive.com/rtk2/?id=2&r=34373

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi