Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Čolaku: Povećan broj napada na novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

18. 06. 2018.

Izvor: News press, www.radiokim.net

Čolaku: Povećan broj napada na novinare

Izvršni direktor Udruženja novinara Kosova Petrit Čolaku rekao je u emisiji Slobodno srpski da je veoma važno to što je Evropska federacija novinara nedavno usvojila Rezoluciju o nestalim i ubijenim novinarima na Kosovu, kojom se traži efikasna istraga o ubistvima i kidnapovanjima 14 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine. On je kazao da je najvažnije da pre svega porodice, ali i javnost, saznaju istinu o nestalim i ubijenim novinarima.

“Prošlo je skoro dvadeset godina i te porodice su izgubile poverenje u ovu pravdu i ovaj sistem. Verujem da je ova rezolucija dobrodošla. Mi smo kao Asocijacija novinara na Kosovu već dobili uveravanja od strane šefa tužilaštva u Prištini Aleksandra Ljumezija da za tužilaštvo ovi slučajevi nisu zatvoreni. Znači kad god se pojavi neki svedok ili dokaz oni će odmah pokrenuti istragu“.

Čolaku je istakao da je veoma značajno to što su predlog rezolucije zajedno podnela novinarska udruženja iz Prištine i Beograda: Udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Kosova, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije.

“Naše Udruženje je već treću godinu deo jednog regionalnog projekta, znamo kolege iz Sarajeva, Skoplja, Beograda, Podgorice, sada smo još bliži, jer smo radili puno stvari i lično mislim da delimo istu muku i da treba da budemo solidarni“.

Čolaku je kazao da je na Kosovu poslednjih godina povećan broj napada na novinare i da je većina slučajeva ostala nerasvetljena. Po njegovim rečima samo u prvih šest meseci ove godine bilo je 12 napada na novinare na Kosovu.

“Većina tih slučajeva je pod istragom. Nažalost, kazne za napadače su veoma blage, minimalne i možda to daje podršku drugima da napadaju novinare, snimatelje i sve druge radnike u medijima. Njaviše je uslovnih kazni, recimo četiri meseca za fizički napad na novinara. Na primer, za napad na našeg kolegu Vehbija Kajtazija, taj čovek koji ga je napao je znao da je on novinar, pretukao ga je u centru grada i dobio je samo četiri meseca uslovnog zatvora“.

Čolaku smatra da sami novinari i mediji, kao i Međunarodna zajednica, pre svih Evropska unija, moraju više da rade kad je u pitanju bezbednost novinara i uslovi njihovog rada.

“Mi novinari moramo više da pričamo i pišemo o tome, da istražujemo. Takođe Evropska unija mora i treba da učini više da zaštiti novinare i poboljša medijima bolje uslove za rad. Oni znaju kakva je situacija na Balkanu u vezi sa slobodom medija i sigurnosti novinara. Mislim da bi trebalo da budu aktivniji na Kosovu, sa više projekata i više organizacija“.

Po rečima Čolakua uslovi rada albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu, posebno u privatnom sektoru, su veoma loši, pre svega u ekonomskom smislu. Mnogi novinari, kako kaže, rade bez ugovora, a plate su im veoma niske i neredovne.

“Pre dve godine je sprovedena jedna anketa i statistika je pokazala da su plate novinara, urednika i medijskih radnika u privatnim medijima od 200 do 500 evra i mislim da je tako i danas, ništa se nije promenilo. Dakle prosečna plata je od 250 do 300 evra. Nas su kontaktirale i podnele žalbe mnoge naše kolege novinari i snimatelji koji nisu primili plate recimo po nekoliko meseci, a neki od tih slučajeva su i na sudu“, rekao je u emisiji Slobodno srpski izvršni direktor Udruženja novinara Kosova Petrit Čolaku.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi