Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Protesti srpskih i albanskih novinarskih udruženja u Gračanici i Prištini, povodom 3. maja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

03. 05. 2018.

Izvor: UNS

Protesti srpskih i albanskih novinarskih udruženja u Gračanici i Prištini, povodom 3. maja

U Gračanici je u organizaciji Udruženja novinara Srbije (UNS) na Kosovu, održan protest novinara povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija. Podršku srpskim kolegama pružili su i predstavnici Asocijacije novinara Kosova (ANK), koja okuplja novinare Albance. Sa protesta u Gračanici novinari su se uputili ka Prištini gde su prisustvovali protestu ANK-a.

„I ovaj 3. maj kao i prethodnih godina dočekujemo slično. Ugrožena je naša medijska sloboda, ugrožena su naša prava na normalan rad. To nije ništa novo kao što nije novo da i ovaj 3. maj oni koji su odgovorni za otmice i ubistva naših kolega dočekuju na slobodi. Takođe, ostali su nepoznati i neprocesuirani oni koji su nam do sada šest puta rušili ploču na mestu gde su oteti Đuro Slavuj i Ranko Perenić 1998. godine“, poručio je sa protestnog skupa u Gračanici predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić.

On je povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija zatražio da Specijalni sud za ratne zločine (prim.nov. sa sedištem u Hagu) ubijene i nestale novinare tretira kao posebne slučajeve.

„Zahtevamo da Tužilaštvo u Prištini i EULEKS pokrenu istrage o otmicama i ubistvima koji nisu u mandatu Specijalnog suda i o tome blagovremeno izveštavaju javnost kao i da policija, tužilaštvo i sud u Prištini istraže i procesuiraju sve napade na novinare i njihovu imovinu proteklih godina”, rekao je Ničić.

Jedan od zahteva UNS-a na Kosovu je i da kosovske institucije poštuju Zakon o upotrebi jezika na Kosovu i obezbede prevod na svim događajima koje organizuju, a posebno u Skupštini Kosova i to sve vreme trajanja sednica a ne samo kad su u skupštinskoj sali poslanici Srbi.

U ime ANK-a na skupu u Gračanici govorio je Petrit Čolaku koji je rekao da je došao na protest u Gračanicu da bi se jednim glasom poručilo da nekažnjivost, pretnje i napadi na naše kolege moraju prestati a menadžeri i vlasnici medija moraju da menjaju uslove rada.  

On je rekao da se njegovo udruženje zalaže „za istrage u slučajevima ubistava i nestanka kolega od 1999. pa do poslednjeg slučaja 2005. godine“.

„Apatija institucija u Prištini mora da se završi i da se u ovim slučajevima primeni ozbiljna istraga“, rekao je Čolaku.

Nakon Gračanice protestni skup novinara održan je i u Prištini u organizaciji ANK-a.

Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić ponovio je zahteve i na skupu u Prištini i najavio održavanje protesta ispred Skupštine Kosova ukoliko se nastavi sa neprimenom Zakona o upotrebi jezika u kosovskim institucijama i u tom pravcu zatražio podršku kolega Albanaca.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

04.05.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 07:15

ПРАВИ НАЧИН

Може само да радује ово заједничко окупљање српских и албанских новинара у Грачаници и Приштини поводом Светског дана слободе медија.Скупови су показали да су им проблеми слични и да заједно и уједињени могу да пошаљу снажнију поруку свима којима не одговарају слободни новинари и медији.Чини ми се да би и политичари на примеру мовинара могли да извуку поруке и поуке за своје даље преговарање између Београда и Приштине у Бриселу, али и не само у Бриселу, јер и српски и албански народ на овим просторима у животној свакодневници муче слични проблеми.А новинарима порука да се чешће окупљају заједно а не само поводом Светског дана слобода медија.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi