Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  "Novinari na Kosovu rade u veoma teškim uslovima"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

03. 04. 2018.

Izvor: Radio Kontakt Plus

"Novinari na Kosovu rade u veoma teškim uslovima"

Mediji na Kosovu suočavaju se sa politizacijom, nesprovođenjem zakona od strane institucija i zastrašivanjem novinara, uz porast autocenzure, tvrde iz udruženja novinara.

"Novinari na Kosovu rade u veoma teškim uslovima. Ne štiti ih niko, posebno ne institucije. Ono što me posebno zabrinjava je sve prisutnija nekolegijalnost. Imamo situaciju kada je pet novinara prebijeno u Severnoj Mitrovici i niko od albanskih kolega nije reagovao", kaže Anđelka Ćup.

Na Kosovu je prošle godine zabeleženo 24 slučaja napada na novinare, međutim retko se dešava da neko za to odgovara, što utiče na porast napada, kažu iz Udruženja novinara Kosova.

"Prošle godine izrečene su samo dve novčane kazne, jedan slučaj je kažnjen sa 500 evra a drugi sa 300 evra. Mi smo pozvali institucije da budu efikasnije i da naše prijave ne ostaju u njihovim fiokama, jer je u samo prva tri meseca ove godine zabeleženo 8 slučajeva napada na novinare", kaže Petrit Čolaku, iz Udruženja novinara Kosova.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić kaže da je tokom 1999. godine nestalo i ubijeno 14 novinara čija sudbina i 19 godina posle nije rasvetljena. Ničić tvrdi da institucije ne rade dovoljno na zaštiti novinara.

"Imamo medije koji se ne ustručavaju da objavljuju i da je neko kriminalac ili izdajnik i na to ne reaguje ni tužilaštva niti bilo ko. Najbolji primer je slučaj Olivera Ivanovića koji je bukvalno satanizovan a na to niko ne reaguje. Sa druge strane vlast ponekad ide i u drugu krajnost, na primer tokom ove akcije u Severnoj Mitrovici gde su novinari prebijani, uništavana im je oprema. Umesto da vlast bude garant te naše slobode da štiti novinare u svom radu oni se tako ponašaju", kaže Ničić.

Prema izveštaju o slobodi medija - u Evropi je tokom 2017. godine ubijeno 6 novinara, 180 je fizički napadnuto, a uhapšeno ili pritvoreno više od 200.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi