Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Urednica KoSSev-a: Portal na crnoj listi Srpske liste
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

23. 11. 2017.

Izvor: insajder.net

Urednica KoSSev-a: Portal na crnoj listi Srpske liste

Urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević rekla je danas za Insajder da Srpska lista, policija, pa i lokalne institucije sa severa Kosova diskriminišu ovaj portal tako što novinarima ne dostavljaju informacije, ne odgovaraju na pozive i mejlove i ne pozivaju novinare na događaje.

Kako je rekla Lazarević, KoSSev je na "svojevrsnoj crnoj listi Srpske liste" već duže vreme.

"Kada je na čelo srpske liste došao gradonačelnik Goran Rakić, Srpska lista je počela da bojkotuje KoSSev. Čak imam poruku od njega, u kojoj mi je napisao da će se nastaviti praksa bojkotovanja KoSSev-a", rekla je urednica ovog portala.

Kako kaže, portal bojkotuju šef Srpske liste za saradnju sa medijima i civilnim društvom Igor Simić i ministri u kosovskoj vladi koji su članovi Srpske.

Simić: Nismo u obavezi da obaveštavamo KoSSev

Kako je juče objavljeno na portalu KoSSev, Igor Simić mesecima ne odgovara na telefonske pozive i mejlove ove redakcije. Na juče organizovanom okruglom stolu na kojem je predstavljen izveštaj o Zajednici srpskih opština, novinarka KoSSev-a je pitala Simića zašto ne komunicira sa njima od sredine jula. 

"Ja da sam na mestu KoSSeva, ja bih se pitao kako je moguće da Srpska lista sarađuje sa preko 270 medijskih kuća, a nema saradnju sa vama", odgovorio je Igor Simić.

Kako KoSSev podseća, poslednja izjava koju je Igor Simić dao tom portalu bila je tokom njegovog odborničkog mandata u Skupštini opštine Severna Mitrovica, 2016. godine, kada je potvrdio i komentarisao svoj prelazak iz GI SDP Olivera Ivanovića u Srpsku naprednu stranku.

"Nakon što je imenovan za šefa za saradnju sa medijima, Simić od tada nije odgovorio ni na jedan telefonski poziv niti upit pisanim putem", navodi se u tekstu KoSSev-a.

Upitan o navodima urednice portala KoSSev, Simić je za Insajder rekao da je KoSSev u registrovan kao nevladina organizacija i da Srpska lista kao politički subjekt nije u obavezi da obaveštava nevladine organizacije o radu političke partije.

"Kada bismo to uradili, morali bismo da obaveštavamo sve nevladine organizacije o radu. A mislimo da nije korektno da obaveštavamo samo njih, a ne i sve ostale", rekao je Simić.

On je dodao da su navodi KoSSev-a stvar "ličnog animoziteta prema njemu lično" i da je Srpska lista i više nego otvorena za saradnju sa medijima.

NUNS: Srpska lista da prestane sa diskriminacijom novinara i medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je najoštrije osudilo diskriminatorsko ponašanje Srpske liste prema novinarima i medijima.

"NUNS poziva rukovodstvo Srpske liste da se javno izvini novinarima i javnosti zbog krajnje neodgovornog i uvredljivog ponašanja Igora Simića, zaduženog za saradnju te stranke sa medijima i poslanika u Skupštini Kosova", navodi se u saopštenju.

Kako NUNS dodaje, "Igor Simić od sredine jula ove godine praktično bojkotuje medije, posebno informativni portal KoSSev sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici koji je za nepune četiri godine rada postao jedan od vodećih medija na srpskom jeziku".

Lazarević: Simić treba da sarađuje i sa civilnim društvom

Povodom objašnjenja Simića, urednica KoSSev-a je navela da su nezavisni i mali mediji na Kosovu uglavnom registrovani kao nevladine organizacije i da Simić sarađuje sa nekima od njih.

Ona je podsetila da se Simić šef Kancelarije Srpske liste za medije, ali i za civilno društvo.

"To, dakle, podrazumeva i saradnju sa civilnim organizacijama. Najstrašnije mi je da javna ličnost odbija da sarađuje civilnim društvom kao politički predstavnik", rekla je Lazarević.

Ona je naglasila da je KoSSev deo novinarske profesije iako je registrovan kao NVO.

"Mi smo članovi dva novinarska udruženja i svi imamo novinarske biografije, to se jasno se vidi na osnovu četiri godine postojanja da smo medij", zaključila je Lazarević.

I policija i lokalne institucije izbegavaju komunikaciju Kako je Tatjana Lazarević rekla, bojkot Srpske liste nije jedini sa kojim se portal suočava. Prema njenim rečima, i lokalne institucije izbegavaju komunikaciju sa njima od sredine maja ove godine.

"Pre svega mislim na lokalni privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica i to je poprimilo tako drastične razmere bojkotovanja, da to čak čine i one službe koje se ne bave političkom delatnošću, kao na primer Služba za sport, Služba za kulturu, Specijalna škola, obrazovne institucije… Tu smo skinuti sa svih servisnih informacija", rekla je Lazarević.

Ona je dodala da iz razgovora sa zaposlenima u institucijama zna da bi ih pozvali na događaje, ali da su pod pritiskom.

"Zabranjeno im je i bilo kakve informacije da nam šalju", navela je Lazarević.

Kako kaže, taj bojkot se posle preneo i na predstavnike kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici, koja formalno nema veze sa Srpskom listom.

"Ja sam mesecima pokušavala da upozorim Prištinu da je nedopustivo da se prekine veza između policije na severu i nas kao medija, da je jako važno da imamo otvoren kanal komunikacije. Sve to se manifestovalo tako što nam se nisu javljali kada ih pozovemo ili prekidaju vezu, ne odgovaraju nam na mejlove…", rekla je Lazarević.

Ona je, prisećajući se incidenta iz juna 2015. kada je ispaljeno 11 metaka na kancelarije KoSSeva, rekla da je "utešno dok je u pitanju samo bojkot".  

"Utešno je, vrlo ironično da se izrazim, dok je sada samo u pitanju bojkot, dok se ne pređe na fizičke napade i pretnje", rekla je Lazarević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi