Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Kosovski tužilac: Problem je ime "Udruženje novinara Srbije"; Budimir Ničić: To je diskriminacija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

03. 11. 2017.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Kosovski tužilac: Problem je ime "Udruženje novinara Srbije"; Budimir Ničić: To je diskriminacija

Izjavu kosovskog tužioca Besima Keljmendija da će o izmenama Krivičnog zakona razgovarati sa predsednikom Asocijacije novinara Kosova, predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić ocenio je diskriminacijom UNS-a koje takođe postoji i registrovano je na Kosovu.

Tužilac Keljmendi odgovorio je da nema diskriminacije, već da postoji problem sa nazivom udruženja jer on „ne zna da li se radi o udruženju novinara iz Srbije ili udruženju srpskih novinara sa Kosova, kao i da mora da poštuje institucionalnu hijerarhiju i instituciju u kojoj radi“.


„Ono što je gospodin Keljmendi rekao je čista diskriminacija od strane Tužilaštva, i to ne prvi put. Rekao je da će da razgovara sa gospodinom Škeljćimom Hisenajom o ideji promene zakona, da se novinari tretiraju kao službena lica u Krivičnom zakonu Kosova, a gospodin Keljmendi sigurno zna, ako nije znao, sad je čuo, da na Kosovu postoji još jedno udruženje koje okuplja srpske novinare. Imamo 150 članova, registrovani smo pri insitucijama Kosova i imamo sertifikat.

Rekli ste da ste od udruženja tražili podatke o napadima na novinare  proteklom periodu. Od nas te podatke niste tražili, tako da ja mislim da ste tri puta učinili nekakav vid diskriminacije i prema Srbima i prema srpskim novinarima“, rekao je Ničić na tribini koju je juče u Prištini organizovao OEBS povodom Međunarodnog dana nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Besim Keljmendi rekao je da ima sertifikat o kome govori Ničić i da na njemu piše „Udruženje novinara Srbije“.

„Ako ja organizujem događaj, moje pravilo je da ne mogu da pozovem Udruženje novinara Srbije, u tome je razlika. Kada bi bilo Udruženje srpskih novinara na Kosovu, to bi bilo normalno i ne bi bilo problem. Naziv je problem. Nije problem da li se radi o Ničiću ili Besimu, međutim, s institucionalnog aspekta, ja moram da poštujem institucionalnu hijerarhiju i instituciju u kojoj radim. Naziv je problem“, rekao je Keljmendi.

On je dodao da nije tačno da državno tužilaštvo ovo čini da bi nekoga diskriminisalo.

„Razumem da ste registrovani u ministarstvu, drago mi je što jeste i mi ćemo sarađivati sa vama. Oko toga nema problema“, rekao je Keljmendi.

Prestavnik OEBS-a na Kosovu Dane Koruga rekao je da OEBS smatra da bi oba udruženja trebalo da se uključe u svim aspektima koja se tiču novinarstva.

„Imajte na umu, bez obzira na naziv, da je udruženje registrovano na Kosovo i da je ovo pravni dokument“, rekao je Koruga Keljmendiju.  

Ničić: Nijedan rasvetljen napad na novinare u poslednje dve godine

„U 2017.  godini nije zabeležen nijedan slučaj napada na srpske novinare na Kosovu“, rekao je Ničić i dodao da postoji niz napada tokom prethodne dve godine koji nisu rasvetljeni i gde počinioci nisu kažnjeni.

"Imamo nekažnjene napadače na ekipu TV Most i radio Gračanice. Do danas nije otkriveno ni ko je pucao na prostorije portala KoSSev u Severnoj Mitrovici. Nisu kažnjeni ni napadači na četvoro naših kolega pre dve godine, tokom protesta Samoopredeljenja u centru Prištine. Pre dve godine zapaljen je automobil novinarki KoSSeva Nevenki Medić u Severnoj Mitrovici", rekao je Ničić.

Osvrćući se na podatak OEBS-a da je u njihovom regionu, koji obuhvata 57 zemalja, uključujući zemlje EU, u proteklih 20 godina ubijeno 220 novinara, Ničić je podsetio da je od 1998. do 2005. na Kosovu ubijeno i kidnapovano 14 novinara.

"Ono što je najgore, na nivou OEBS-a u ovom regionu je da je 90 odsto počinilaca ostalo nepoznato. Kod nas je 100 odsto ubica i kidnapera ostalo nepoznato," kazao je Ničić, navodeći da je siguran da ni u jednoj zemlji Evropske unije ne postoji 14 slučajeva ubijenih novinara, a da nijedan nije rešen. 

"Pominjem EU, jer ona na Kosovu ima najskuplju misiju u istoriji EU - misiju EULEKS-a, zaduženu za vladavinu prava. Dakle, ako je nešto skupo, obično kažu da je to i dobro. Pa ako mi ovde imamo dobre EULEKS policajce, sudije, tužioce, pravnike, stručnjake, kako je moguće da nisu rešili nijedan slučaj od ovih 14?," upitao je Ničić.

EULEKS je, dodaje, do pre dve godine imao samo jedan od ovih slučajeva u svojoj bazi podataka.

"Kako da oni rešavaju te slučajeve kad ne znaju ni koji su, ni šta su? Samo za jedan slučaj se vodi istraga, u svim ostalim slučajevima su istrage zatvorene," rekao je Ničić, podsećajući da se ni u jednom izveštaju EK-a o napretku Kosova ne pominje pitanje novinara.

"Kažu da imamo najbolju policiju u regionu. Ne znam kako je moguće da svi ti najbolji ljudi to ne mogu da reše", rekao je Ničić i dodao da to šalje poruku "da su napadi na novinare dozvoljeni, da mogu da ostanu nekažnjeni."

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi