Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Na Kosovu za 7 godina 14 ubijenih i nestalih novinara. Najskuplja misija i najbolja policija, a slučajevi nerešeni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

03. 11. 2017.

Izvor: kossev.info

Na Kosovu za 7 godina 14 ubijenih i nestalih novinara. Najskuplja misija i najbolja policija, a slučajevi nerešeni

Na Kosovu je zabeležen značajan porast slučajeva u kojima su žrtve nasilja novinari, a većina njih ostaju nerasvetljeni - zaključeno je na tribini koju je u Prištini organizovao OEBS povodom Međunarodnog dana prestanka nekažnjavanja krivičnih dela protiv novinara.

Za samo sedam godina na Kosovu je ubijeno i nestalo 14 novinara i medijskih radnika. Ni u jednom slučaju nisu pronađeni kidnaperi i ubice - podsetili su takođe novinari na ovom skupu. 

Hisenaj: Nema napretka u slobodi novinara

Predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Škeljćim Hisenaj rekao je da novinari na Kosovu ne mogu slobodno da rade svoj posao jer većina napada na medije i novinare ostaju nerasvetljeni.

"Mi ne beležimo bilo kakav napredak u smislu da se novinari osećaju slobodnim da prijave sve ono za šta imaju činjenice. U našoj zemlji je u ovom trenutku nastala određena situacija gde novinari često razmišljaju da li da objave neku informaciju, ili da je ne objave, ukoliko će ona dovesti do bilo kakve opasnosti, pre svega lično po novinara, zatim po kolege, a nakon toga i po članove njihovih porodica," rekao je Hisenaj.

Keljani: Broj slučajeva zabrinjavajuć 

Portparol Kosovske policije Baki Keljani rekao je da je od januara do oktobra ove godine policiji prijavljeno 23 slučaja napada na novinare.

"Ova cifra je zabrinjavajuća, jer je prošle godine evidentirano 17 slučajeva. Sada se promenio i način i metod pretnji, postoje slučajevi koje mi obrađujemo, ali možda se na kraju desi da moramo da ih zaključimo, jer nemamo odgovarajuće elemente da podignemo krivične prijave", kazao je Keljani.

Kajtazi: Napadači se ne boje vladavine prava  

Na tribini je govorio i Vehbi Kajtazi / urednik portala Insajderi koji je pre nekoliko nedelja fizički napadnut u jednom restoranu u centru Prištine.

"Imao sam mnogo slučajeva pretnji, ali sam ih uvek ignorisao, ali kada sam napadnut fizički video sam u kakvom smo stanju. Činjenica da vas neko napadne usred bela dana, pred stotinom ljudi, govori o tome da se oni ne boje vladavine prava, države, tužilaštva i policije i ne boje se mogućnosti da će biti kažnjeni", rekao je Kajtazi.

Keljmendi: Slučajevi se ne prijavljuju, samo zajedno možemo nešto da učinimo 

Tužilac Besim Keljmendi rekao je da na Kosovu ne postoji poverenje u pravosudni sistem i da mnogi slučajevi napada na novinare ostaju neprijavljeni. On je kazao da je od ove godine izmenjen pristup tužilaštva kada su u pitanju slučajevi nasilja nad novinarima.

"Državni tužilac je imenovao koordinatora u svojoj kancelariji i to sam ja - za slučajeve nasilja nad novinarima, a takođe smo u svakom osnovnom tužilaštvu imenovali po jednog tužioca koji će koordinirati rad tužilaca gde su žrtve novinari. Pozvao bih sve vas da prijavite slučajeve i da pokušate da radite zajedno sa nama da pronađemo te ljude koji su krivi i koji vrše ovakva krivična dela protiv novinara. Ono što je moja poruka danas je da samo zajedno možemo nešto da učinimo," rekao je Keljmendi.

Ničić: Napadi tokom prethodne dve godine - nijedan rasvetljen

Za razliku od slučajeva koji su zabeleženi među albanskim novinarima, tokom 2017. nije zabeležen nijedan slučaj napada na srpske novinare na Kosovu. Ipak, čitav je niz napada tokom prethodne dve godine koji nisu rasvetljeni i gde počinioci nisu kažnjeni, a na koje je podsetio predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu, Budimir Ničić:

"Imamo nekažnjene napadače na ekipu TV Most i radio Gračanice. Do danas nije otkriveno ni ko je pucao na prostorije portala KoSSev u Severnoj Mitrovici. Nisu kažnjeni ni napadači na četvoro naših kolega pre dve godine, tokom protesta Samoopredeljenja u centru Prištine. Pre dve godine zapaljen je automobil novinarki KoSSeva, Nevenki Medić, u Severnoj Mitrovici."

Za sedam godina na Kosovu 14 ubijenih i nestalih novinara 

Osvrćući se na podatak OEBS-a da je u njihovom regionu, koji obuhvata 57 zemalja, uključujući zemlje EU, u proteklih 20 godina ubijeno 220 novinara, Ničić je podsetio da je od 1998. do 2005. na Kosovu ubijeno i kidnapovano 14 novinara.

"Ono što je najgore, na nivou OEBS-a u ovom regionu je da je 90 odsto počinilaca ostalo nepoznato. Kod nas je 100 odsto ubica i kidnapera ostalo nepoznato," kazao je Ničić, navodeći da je siguran da ni u jednoj zemlji Evropske unije ne postoji 14 slučajeva ubijenih novinara, a da nijedan nije rešen. 

Najskuplja misija EU, a nijedan slučaj nije rešen, od 14 napada na novinare, u EULEX-ovoj baza podataka samo za jedan 

"Pominjem EU, jer ona na Kosovu ima najskuplju misiju u istoriji EU - misiju EULEX-a, zaduženu za vladavinu prava. Dakle, ako je nešto skupo, obično kažu da je to i dobro. Pa ako mi ovde imamo dobre EULEX policajce, sudije, tužioce, pravnike, stručnjake, kako je moguće da nisu rešili nijedan slučaj od ovih 14?" - upitao je ovaj novinar.

EULEX je, dodaje, do pre dve godine imao samo jedan od ovih slučajeva u svojoj bazi podataka.

"Kako da oni rešavaju te slučajeve kad ne znaju ni koji su, ni šta su? Samo za jedan slučaj se vodi istraga, u svim ostalim slučajevima su istrage zatvorene," kazao je, podsećajući da se ni u jednom izveštaju EK-a o napretku Kosova ne pominje pitanje novinara.

Najbolja policija u regionu - nijedan slučaj nije rešen 

Osvrnuo se i na Kosovsku policiju: "Kažu da imamo najbolju policiju u regionu. Ne znam kako je moguće da svi ti najbolji ljudi to ne mogu da reše."

Upravo nerešavanje slučajeva, kaže Ničić - šalje poruku: "Da su napadi na novinare dozvoljeni, da mogu da ostanu nekažnjeni."

"Institucije su te koje moraju da pošalju poruku da se napadi neće tolerisati, a ne samo mi novinari iz udruženja. Najvažnije je da se efikasno i pravovremeno deluje - pre svega mislim na policiju, tužilaštvo i sudije," zaključio je Ničić.

Desir: Pretnja novinarima - pretnja našoj slobodi informisanja, zaštitimo ih da bismo zaštitili sopstvenu slobodu

Učesnicima tribine obratio se video porukom i predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir. 

Napadi na novinare se dešavaju svakodnevno u čitavom regionu OEBS-a, a samo 2017. godine ubijeno je 4 novinara, podsetio je on. 

"Danas posebno mislim na Dafne Karuanu Galiciu koja je ubijena pre samo dve nedelje (na Malti u eksploziji bombe koja je postavljena na njen automobil), mislim i na Pavela Šeremeta ubijenog prošle godine u Ukrajini," dodao je Desir. 

"Imena ovih hrabrih novinara nas neprekidno i bolno podsećaju da moramo biti uporni u traženju pravde. Svaka smrt je ožiljak na našim demokratskim vrednostima i direktna pretnja bezbednosti svim novinarima," dodao je. 

Iako ne može ništa da ih vrati, imamo obavezu da se rasvetle zločini i kazne odgovorni. Svaki incident se mora javno osuditi, da bi se pokazalo da nasilje nad novinarima nije prihvatljivo, istakao je. 

Pretnja novinarima je pretnja našoj sopstvenoj slobodi informisanja i našoj demokratiji, kazao je.

"Zaštititi njihovu bezbednost, znači zaštititi našu slobodu," zaključio je ovaj službenik OEBS-a. 

Objavljen i izvšetaj kosovskog ombudsmana 

Povodom Međunarodnog dana prestanka nekažnjavanja krivičnih dela protiv novinara, poseban izveštaj objavio je kosovski ombudsman, Hiljmi Jašari. On je više preporuka uputio institucijama: 

"Zaštitnik građana upozorava na potrebu da se na Kosovu unapredi zakonodavni aspekt, da se izgradi sveobuhvatni pravni okvir koji garantuje adekvatnu zaštitu za slobodu medija i bezbednost novinara, da se vrši koordinacija  između policije i državnog tužioca, kao i da se dela protiv novinara prioritetno tretiraju u tužilačkom i pravosudnom sistemu, na osnovu načela delotvornosti."

"Ombudsman podseća da je sloboda medija ključni faktor za zemlje koje rade na članstvu u EU i evropska agenda Vlade Kosova u procesu za članstvo u EU je usko povezana sa ispunjavanjem standarda o slobodi izražavanja i bezbednosti novinara."

"Ombudsman je preporučio Vladi Kosova da, u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja, preduzme neophodne mere kako bi se osiguralo nastavak transparentnosti u funkciji javne odgovornosti i slobode izražavanja, kao osnova razvoj demokratije i poštovanje ljudskih prava."

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi