Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Kako se TV Most (ne)snalazi u predizbornoj kampanji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

20. 10. 2017.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Kako se TV Most (ne)snalazi u predizbornoj kampanji

Kampanja političkih partija za lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 22. oktobar, danas se završava. Na to kako TV Most, jedan od najgledanijih medija na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji izveštava, sa linkovima ka tekstovima na sajtu i spotovima političkih partija koje emituje, uz pritužbe UNS-u, ukazalo je nekoliko tamošnjih novinara, koji nisu želeli da budu javno imenovani.

Saglasni su da ova televizija, koja radi u okviru Mreže Most i finansira se novcem poreskih obveznika Srbije, izveštava jednostrano, pristrasno,  vodi kampanju u korist „Srpske liste“ koju podržava Vlada Republike Srbije.

Urednica TV Most Ljiljana Janković u razgovoru za UNS odbacila je optužbe i rekla da se ovaj medij ne svrstava ni na jednu političku stranu. Ona je rekla da je „TV Most“ pre kampanje objavila poziv svim političkim akterima da se jave za oglašavanje, ali da se na poziv odazvala samo 'Srpska lista'“.

Druga strana

U toku izborne kampanje na TV Most ne može se čuti druga strana, odnosno strana suprotstavljena ’Srpskoj listi’, nema dijaloga i gostovanja predstavnika drugih političkih stranaka, požalile su se kolege UNS-u.

Na pitanje šta misli o ovim tvrdnjama, predsednik UNS-ovog ogranka Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) Budimir Ničić kaže da lično smatra da TV Most Kodeks i osnovna pravila novinarstva krši svakodnevno, a ne samo u izbornoj kampanji.

„Više puta sam ukazivao da uredništvo TV Most ne ume, neće ili ne sme da radi svoj posao i da sam i lično više puta bio žrtva njihovog neprofesionalnog rada. I pored toga što na TV Most rade ljudi koji su profesionalci i znaju šta je novinarstvo i koja je uloga medija i novinara, nažalost, to se u praksi ne vidi. Da li to ima veze s tim što je zvaničnik 'Srpske liste', koji je i poslanik te liste u Skupštini Kosova, istovremeno i predsednik Nadzornog odbora Mreže Most u okviru koje funkcioniše TV Most i što je sedište direktora te Mreže u Kancelariji za KiM u Beogradu, ne znam“, rekao je Ničić.

U utorak je na portalu TV Most objavljena vestDa li Ivanović sa KFOR-om i Prištinom dogovara okupaciju severa KiM?“.

Uredništvu TV Most, kolege koje su UNS-u ukazale na vest, zameraju što nisu navele autora teksta, izvor informacije, nemaju odgovor druge strane, a čitaocima sugerišu da je susret organizovan „uz pomoć Prištine“ i da „postoji interes nekih političkih partija da na severu KiM dođe do porasta napetosti“.

Glavna i odgovorna urednica TV Most Ljiljana Janković, sa druge strane, kaže da nije saglasna sa primedbama i da TV Most ne radi za jednu, a protiv druge strane.

„U toj vesti objavili smo fotografiju koja potvrđuje da se događaj desio. To nije neistinita vest i nije kampanja. Nismo objavili odakle nam informacija jer novinar nije dužan da navede izvor, on može da ga zaštiti ako smatra da je potrebno. Mi smo televizija, ne politička partija i ne svrstavamo se ni na jednu stranu“, rekla je Janković.

Spotovi 

Na TV Most i TV Pink prethodnih dana emitovani su predizborni spotovi „Srpske liste“. 

U spotovima se Dragiša Malović i Dragan Jablanović, kandidati za predsednike opština Zvečan i Leposavić, optužuju što su "majke i očevi na Kosovu otpuštani sa posla jer podržavaju Srpsku listu, Vladu Republike Srbije i jedinstvo Srba na Kosovu i Metohiji", da su "zapostavljali Srbe, a gradili u Albaniji". Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Oliver Ivanović povezuje se sa događajem u kojem je „rođeni brat kandidata sa njegove liste, izbo nožem mladića koji je potom preminuo“, a, kako se navodi, „Ivanović nije zaplakao za ovim ubistvom, ali je zato mogao 15 dana da plače za svojim folksvagen pasatom“ koji je izgoreo u podmetnutom požaru.

Novinarska udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, LP i AOM) osudila su “prljavu kampanju TV Most i Pink“, na šta je TV Most odgovorila da „nije kreator spotova i nije odgovorna za njihov sadržaj“.

Ova televizija najavu Olivera Ivanovića da će se zbog emitovanja spota žaliti Nezavisnoj komisiji za medije okarakterisala je kao „neprimeren pritisak na medij“, a glavna urednica Ljiljana Janković za UNS je dodala i da je „TV Most pre kampanje objavila poziv svim političkim akterima da se jave za oglašavanje, ali da se na poziv odazvala samo 'Srpska lista'“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi