Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Kad srpske novinare kosovski tužilac i OEBS zaborave, pa pozovu „na radnim stolom“ da učestvuju u „diskuciji“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

23. 06. 2017.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Kad srpske novinare kosovski tužilac i OEBS zaborave, pa pozovu „na radnim stolom“ da učestvuju u „diskuciji“

Predsednik UNS-ovog ogranka na Kosovu Budimir Ničić i nekolicina srpskih novinara dobili su zanimljiv poziv od kosovskog glavnog tužioca sredinom ove nedelje, ne samo zbog toga što su pozvani po isteku roka za prijavu na događaj, već i po tome što je poziv na srpskom jeziku sadržao dva različita naziva istog događaja i bio pun pravopisnih grešaka.

Kancelarija glavnog tužioca na Kosovu organizovala je u sredu u Prištini, uz podršku OEBS-a, „Radni sto u vezi slučajeva pretnje nad novinarima“ ili „Predstavljanje predmeta krivičnih dela nad novinarima“, možda i nije toliko bitno, ali bitno je da su iz programa sa izuzetno važnom temom za sve novinare potpuno izostavljeni predstavnici UNS-a na Kosovu i srpskih medija, zbog čega je UNS reagovao.

Da je ipak bilo predviđeno da se nekolicina pozove da prati događaj svedoči i poziv pripremljen na srpskom jeziku koji je doduše poslat 17 sati pre održavanja događaja, a nakon što je rok za prijavu učešća prošao. Poziv je elektronskom poštom poslat 20. juna u 19.22 sata, a trebalo je najkasnije do 16 sati se prijaviti.

Poziv koji je očigledno pro forme poslat, sa namerom da pozvani ne dođe, ima  problem i sa kvalitetom sadržaja i informativnošću.

Tako se u pozivnici navodi da Kancelarija Tužioca ima „zadovoljstvo da vas poziva na radnim stolom gde će se raspravljati o slučajevima pretnje nad novinarima.

Kancelarija, takođe, moli da „nađemo priloženo dnevni red ovo radnog stola“, u kom je na dva mesta predviđena „diskucija“, a poziv je, sa mejla savetnice glavnog tužioca Merite Gaši potpisao Besim Kelmendi „Tužilac u kancelarije Glavnog Državnog Tužioca“. 



Savetnica glavnog tužioca Merita Gaši sa čijeg je mejla poslata pozivnica i čiji je kontakt ostavljen u pozivu na događaj, tražila je da joj pitanja pošaljemo mejlom, ali na njih nije odgovorila. Na ponovni poziv UNS-a rekla je da je videla mejl i da ne može da odgovori na pitanja, nakon čega je spustila slušalicu.

Tako smo ostali uskraćeni za informaciju ko je odgovoran za sadržaj poziva na srpskom jeziku i promašen rok slanja srpskim novinarima.

OEBS, koji je podržao ovaj skup, smatra da nema odgovornosti za nepozivanje srpskih novinara i tekst poziva. OEBS-ov portparol na Kosovu Senad Šabović rekao je za sajt UNS-a da lično nije video poziv, a da pretpostavlja da niko ni od njegovih kolega iz OEBS-a nije video.

„Pretpostavljam da ni kolege nisu videle poziv jer ne verujem da bi neko dozvolio da to tako ode, a da je prošlo 'kroz naše ruke'. Da smo se mi nešto pitali sigurno ne bi otišlo tako. Mi nismo organizatori, tako da nismo videli taj poziv“, rekao je Šabović.

Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić kaže da nije nikakva novost da pozivnice srpskim medijima stižu na nakaradnom srpskom jeziku.

„Ako znamo da u srpskoj verziji Ustava Kosova postoji 900 gramatičkih, slovnih i materijalnih grešaka, ako u zakonima Kosova, koji su ključni za Srbe, postoji oko 5000 takvih grešaka i da gotovo svi o tome ćute osim nas medija, onda i ovo ne treba da čudi previše. Međutim, zabrinjavajuće je što dolazi iz Tužilaštva koje bi po službenoj dužnosti trebalo da reaguje na kršenje Zakona o upotrebi jezika, kao i Ustava gde stoji da su službeni jezici albanski i srpski“, kaže Ničić.

On se osvrnuo na to što je nekoliko srpskih novinara dobilo poziv za taj događaj u pola osam uveče, sa napomenom da učešće na događaju treba da potvrde istog dana do 16 sati.

„Možda u Tužilaštvu imaju neke paranormalne sposobnosti i mogućnosti i mogu da putuju kroz vreme, ali srpski novinari, koliko mi je poznato, te mogućnosti nemaju. Ovo pokazuje koliko je ovo društvo nezrelo i koliko kosovske institucije, ma koliko se trudile ne mogu da se izdignu od jeftinog politikanstva i etničkih barijera. Posebno je zabrinjavajuće što to radi Tužilaštvo, što to radi neko ko bi trebalo da sprovodi zakon bez obzira na etničku ili bilo kakvu drugu pripadnost.... Kako posle ovoga da očekujemo da to Tužilaštvo  pronađe i optuži one koji su odgovorni za kidnapovanja i ubistva srpskih novinara? Mislim da nas ovakav način razmišljanja i rada vraća godinama unazad i očekujem da Tužilaštvo pokrene postupak protiv sebe i pronađe i kazni odgovorne za ovaj nedopustivi propust“, rekao je Ničić.

Ničić je rekao da se OEBS posle reakcije UNS-a zbog nepozivanja srpskih novinara povukao sa skupa, a u znak solidarnosti sa predstavnicima UNS-a i srpskim novinarima na skupu nije učestvovao ni predstavnik Saveta za štampu Kosova.

Član Uprave UNS-a i novinar „Politike“ sa Kosova i Metohije Živojin Rakočević kaže da „svaki put kada dobijemo onakav poziv, na zastrašujućem srpskom jeziku, svako od nas se oseti do srži ponižen i svakome se jasno kaže šta mi predstavljamo“.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

23.06.

2017.

Иван [neregistrovani] u 21:55

Поцркасте...

Поцрксате да признате шиптарску творевину али вас исти не ј.. ни 2%. Баш како и треба. Све док се ви понашате као к**ве дотле ће они бити ваши макрои.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi