Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS: Kancelarija glavnog kosovskog tužioca, uz podršku OEBS-a, diskriminiše srpske novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

21. 06. 2017.

Izvor: UNS/DNKiM

UNS: Kancelarija glavnog kosovskog tužioca, uz podršku OEBS-a, diskriminiše srpske novinare

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu oštro protestuje zbog odluke Kancelarije glavnog tužioca na Kosovu da izostavi i onemogući učešće predstavnika medija na srpskom jeziku i našoj novinarskoj asocijaciji na današnjem okruglom stolu o krivičnim delima nad novinarima.

Okrugli sto koji se danas održava u Prištini, uz podršku OEBS-a, na dnevnom redu ima teme od značaja za celokupnu novinarsku zajednicu, jer se razgovora o napadima i pritiscima na novinare koji su prijavljeni tužilaštvu. Na ovu temu priliku da diskutuju dobili su samo predstavnici kosovskih tužilaštava, novinarskih i medijskih organizacija kosovskih Albanaca i predstavnici OEBS-a.

Poziv predsedniku UNS-a na Kosovu Budimiru Ničiću i malom broju predstavnika srpskih medija stigao je 17 sati pre održavanja događaja, a posle isteka datog roka za prijavljivanje učešća. Poziv im je poslat sinoć, 20. juna, elektronskom poštom u 19.22 sata i sadržao je jasnu napomenu da učešće može da se prijavi toga dana do 16 sati.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu smatra da izostavljanje relevantnih organizacija poput naše, koja okuplja više od 100 novinara i medijskih radnika na Kosovu, kao i predstavnika medija na srpskom, predstavlja flagrantnu diskriminaciju, koju je ovog puta sprovela Kancelarija glavnog tužioca Kosova, uz podršku OEBS-a.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu upozorava da nema nikakvog napretka u istragama ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu i da UNS ima evidenciju za sedam ubijenih i nestalih kolega koji su izveštavali za medije na srpskom, i šest novinara koji su ubijeni, a radili su za kosovske medije na albanskom jeziku.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi