Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS pitao tužioca Ratela za istrage o nestalim i ubijenim novinarima na Kosovu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

25. 09. 2015.

Autor: D. B. Izvor: UNS

UNS pitao tužioca Ratela za istrage o nestalim i ubijenim novinarima na Kosovu

Udruženje novinara Srbije na Kosovu uputilo je danas zameniku glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova Džonatanu Ratelu pismo u kojem pita dokle se stiglo u istragama o nestalim i ubijenim novinarima i medijskim radnicima na Kosovu.

Predstavnici UNS-a na Kosovu i Ratel sastali su se pre osam meseci u Prištini kada je UNS-u obećano da će Euleks ponovo pokrenuti istrage, proveriti sve baze podataka, uključujući i bazu o nestalim i ubijenim na Kosovu koja postoji u Njujorku.

Ratel je tada predstavnicima UNS-a rekao da je Euleks rešen da ispita okolnosti nestanka novinara na Kosovu i da će ponovo sagledati sve informacije kako bi se došlo do činjenica važnih za rasvetljavanje sudbine nestalih i ubijenih novinara..

Ratel je obećao da će Euleks u svim slučajevima krenuti iz početka te da će učiniti sve, u saradnji sa Tužilaštvima u Prištini i Prizrenu, policijom Kosova i odeljenjem za sudsku medicinu da pokrene istrage i dođe do neophodnih informacija kako bi, kako je kazao, ne samo pravda već i istina o slučajevima nestanka novinara na Kosovu bila zadovoljena.

UNS je u pismu podsetio da je od razgovora prošlo osam meseci i zatražio da Specijalno tužilaštvo saopšti da li je obnovilo postupke, u kojim slučajevima i sa kojim rezultatima.

UNS je u pismu podsetio da je u periodu od avgusta 1998. godine do septembra 2000. godine na Kosovu i Metohiji nestalo i ubijeno sedam novinara i medijskih radnika: Ranko Perenić, Đuro Slavuj, Ljubomir Knežević, Aleksandar Simović, Marjan Melonaši, Momir Stokuća i Mile Buljević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi