Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Pretnje Tanjugu: Vaši novinari će dobiti metak kada kroče na KiM
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

01. 10. 2024.

Autor: Tanjug Izvor: RTS

Pretnje Tanjugu: Vaši novinari će dobiti metak kada kroče na KiM

Novinska agencija Tanjug dobila je na redakcijski mejl preteće pismo, koje je poslala osoba potpisana kao Trim Bardi, u kojem se navodi da će svaki novinar te novinske agencije "dobiti metak u potiljak" kada kroči na AP KiM. Kancelarija za KiM najoštrije je osudila pretnje.

U mejlu u kome je upućena pretnja Tanjugu navodi se da je "u poslednje vreme propagandistička, šovinistička i ratnohušačka mašinerija zvana 'Tanjug' postala sve agresivnija, koristeći šovinistički naziv 'AP KiM' za republiku Kosovo, u službi diktatora i ratnog huškača Aleksandra Vučića".

"Samo da znate da pratimo laži koje svakodnevno plasirate oko države Kosovo i Albanca, kao što pratimo kretanje svakog novinara vaše pseudomedijske agencije na Kosovu. Budite sigurni da će neko od njih dobiti metak u potiljak sledeći put kada bude kročio na tlo republike Kosovo", navodi se u pretnji mejlom.

Iz Tanjuga je saopštten da su oavestili sve nadležne službe od kojih očekuje da reaguju povodom pretnje smrti novinarima te agencije.

Kancelarija za KiM: Nedopustive pretnje

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila pretnje koje je dobila redakcija Tanjuga.

"Nedopustive su pretnje novinarima i medijskim radnicima Tanjuga koje dolaze od lica koja se pozivaju na veze sa prištinskim separatistima i kao takve se moraju najozbiljnije shvatiti. Ovakve monstruozne pretnje smrću Tanjugovim novinarima upravo su posledica atmosfere mržnje i nasilja koju režim Aljbina Kurtija smišljeno i sistematično stvara na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kancelarija dodaje da su međunarodni predstavnici na AP KiM dužni da, ne samo u ime bezbednosti onih kojima je prećeno, već i u ime demokratije i vladavine prava, preduzmu hitne mere kako bi pošiljalac zastrašujuće pretnje Novinskoj agenciji Tanjug bio priveden i procesuiran.

"Podsećamo da do danas nije rasvetljena sudbina više novinara koji su po svemu sudeći bili žrtve iste one idelogije kojom Kurti danas diriguje ekstremistima i šovinistima na Kosovu i Metohiji. Dokaz da je ta ideologija živa i realna pretnja svakome ko misli drugačije i ko se usudi da se usprotivi velikoalbanskim projektima Kurtijevog režima jeste i višestruko skrnavljenje spomen-ploče koju Udruženje novinara Srbije iz godine u godinu postavlja na mestu otmice novinara Radija Priština Đure Slavuja i Ranka Perenića", ističe se u saopštenju.

Dodaje se i da će Srbija svim sredstvima štititi pravo na slobodnu reč i mišljenje, "iako je Kurti to pravo odavno ukinuo Srbima na Kosovu i Metohiji, a sada to njegovi ideološki sledbenici pokušavaju da učine i u centralnoj Srbiji".

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi