Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)  |  Borba za očuvanje ćirilice nije šovinizam
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)

25. 06. 2015.

Autor: Miodrag Zlatković Šabac Izvor: Večernje novosti

Borba za očuvanje ćirilice nije šovinizam

U tekstu "Spasavajmo latinicu", koji je napisao generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti", Ratko Dmitrović, pored ostalog je istakao da se u Beogradu od devet dnevnih listova samo "Večernje novosti" i "Politika" štampaju na ćirilici u cilju očuvanja tradicije, kontinuiteta, nacionalnog jedinstva i simbolike, te da su zaposleni u ova dva lista izašli sa idejom da ih država oslobodi plaćanja PDV.

Ali, grudobrani "liberalne Srbije" otpočeli su kampanju za odbranu latinice u Srbiji od raspojasanih srpskih nacionalista. Autor ovog teksta sasvim je u pravu, jer tradiciju moramo sačuvati, inače ćemo nestati kao nacija.

Država treba ove novine da oslobodi plaćanja PDV. Osim toga, srpski jezik i ćirilično pismo su ustavna kategorija i u službenoj su upotrebi dok se službena upotreba drugih jezika i pisma uređuje zakonom na osnovu Ustava RS.

Dušebrižnici latinice, verovatno, kada govore o srpskom nacionalizmu aludiraju na šovinizam, a možda i na nacizam, koji nemaju nikakve veze sa nacionalizmom.

Otuda, moram da ih podsetim na definiciju ovih pojmova.

Nacija je narodna zajednica nastala na osnovu društvene podele rada u epohi kapitalizma na kompaktnoj državnoj teritoriji, a u okviru zajedničkog jezika, kulture, običaja i religije. Stoga biti nacionalista znači voleti svoj narod i poštovati sve njegove atribute, bez nacionalne isključivosti i mržnje prema drugim narodima.

Suprotno nacionalizmu, šovinizam je pojam koji označava mržnju prema drugim narodima, a potiče od imena francuskog vojnika Šovina, poklonika Napoleonove osvajačke politike ugnjetavanja i istrebljivanja drugih naroda, zasnovane na ideji o superiornosti njihove nacije.

Nacizam, koji je skraćen naziv za Nacionalsocijalističku nemačku radničku partiju, koju je osnovao Adolf Hitler 1919, zasnovan je na teoriji o čistoti i nadmoćnosti germanske rase, na apsolutnom principu vođe, ukidanju ličnih sloboda i moralnih obzira i ostvarivanju svog zloglasnog "životnog prostora", primenjujući Ničeovu misao o masovnom ubijanju i pljačkanju porobljenih naroda.

Znači, razlika između nacionalizma i citiranih partija nije samo terminološka, već esencijalna,i to se mora imati u vidu.

Ovo ističem i zbog toga što ima još intelektualaca koji, slučajno ili tendenciozno, kada je u pitanju srpski narod, ne prave razliku između navedenih pojmova.

Srpski nacionalisti nikad nisu vodili osvajačke ratove, već samo odbrambene, pa je tako bilo i u poslednjoj deceniji prošlog veka. Branili su živote i ognjišta svog naroda od šovinista drugih nacija, što i sada čine, ali ne ratovima, već mudrom politikom. Koliko će u tome uspeti, pokazaće istorija.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi