Naslovna  |  Aktuelno  |  DNV-UNS  |  Društvo novinara Vojvodine predalo sakupljene čepove Udruženju „Čepom do osmeha“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNV-UNS

24. 06. 2022.

Autor: Predrag Rava Izvor: UNS

Društvo novinara Vojvodine predalo sakupljene čepove Udruženju „Čepom do osmeha“

Kutije sa oznakom ,,čepom do osmeha“, u koje se ubacuju plastični čepovi, mogu se naći u prostorijama mnogih ustanova, kompanija, na raznim javnim dešavanjima, ali i u Udruženju novinara Srbije. Novinarka novosadskog Dnevnika i članica Izvršnog odbora DNV-UNS Dubravka Nikolić, predala je plastične čepove koji su sakupljeni tokom prethodne godine.

Udruženje ,,Čepom do osmeha“ koje vode Vanja i Boriša  Petković, osnovano je 2008. i posle samo nekoliko godina počelo je da beleži neverovatne rezultate.

Odavno su prešli cifru od prikupljenih 500 tona plastičnih čepova od čega je kupljeno na desetine različitih pomagala za decu sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju kao što su elektromotorna invalidska kolica, dizalica za nepokretne osobe, prenosivi laptop za slepe, električni tricikl, aspirator na struju, električni vertikalizator i invalidska kolica.

Udruženje je godinama raslo i povećavalo broj aktivnosti. Uspešno sprovode i  program zapošljavanja osoba koje spadaju u kategoriju teže zapošljivih lica.

Jedna od njih je Nikolina Savić. Ona ima 27 godina i u Novi Sad je došla iz Banja Luke.

Upoznali smo je na njenom radnom zadatku.

,,Ustajem vrlo rano. Ima puno da se radi, ali ne žalim se, nisam se umorila“, kaže Nikolina i dodaje da uvek ima vremena i za druženje sa kolegama, te da su oni svi kao jedna porodica.

Dok govori ona unose puno emocija. Njen nevin odnos prema životu nije nestao, iako je primetno da veoma odgovorno i ozbiljno doživljava probleme sa kojima se suočava u radu.

,,Veoma je samostalna. Ona ide i na teren po celoj Srbiji. Verujemo u nju.“, istikao je Boriša Petković koji joj pomaže u svemu, ali i daje dosta slobode u radu.

Boriša je napomenuo da u ,,Čepom do osmeha“ roditelji svakodnevno dolaze sa decom kako bi u reciklažnom dvorištu na svoj zabavan i edukativan način vršili selekciju otpada.

Volontira i čika Mile koji je najstariji član ove vredne i zabavne ekipe.

Nedavno su, peti put po redu, na organizovali sajam ,,Grad humanosti“ i okupili desetak različitih udruženja koje se bave humanitarnim radom i socijalnim preduzetništvom kako bi se umrežili, osnažili i razmenili iskustvo.

Iako je ,,Čepom do osmeha“ u javnosti odavno prepoznatiljivo zaslužuje više prostora u medijima kako bi nastavili da šire ideju solidarnosti i društvene odgovornosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi