Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Од писаће машине до лаптопа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2011.

Извор: Политика

Од писаће машине до лаптопа

Марка у част 130 година постојања Удружења новинара Србије

Иако није „округао” јубилеј, поводом 130 година Удружења новинара Србије, наша пошта пустила је у оптицај 25. новембра пригодну марку номинале 22 динара.

Уметничку обраду марке, која приказује писаћу машину и рачунар, који су повезани листовима књиге, при чему је на екрану рачунара представљен знак Удружења новинара Србије, урадио је Бобан Савић, графичар.

Марке су штампане техником вишебојног офсета у новосадској штампарији „Форум” у шалтерским табацима од по 25 марака, а тираж је 65.000 комада.

Удружење новинара Србије основано је 22. децембра 1881. у Београду под називом Српско новинарско друштво. Више пута је мењало назив, тако да је од 1891. деловало под називом Српско новинарско удружење, од 1921. као Југословенско новинарско удружење – Београдска секција, потом од 1929. Београдско новинарско друштво, уочи Другог светског рата звало се Новинарско удружење у Београду, да би 1945. добило данашњи назив – Удружење новинара Србије.

Прве новине у Србији су почеле да излазе 1834. у Крагујевцу под називом „Новине сербске”. Крајем 1870. у Србији је излазило 37 листова и часописа.

Велики значај за развој и место новинарства у Србији имао је Закон о штампи из исте године, први те врсте код нас.

Осим Београда, у овом периоду новине се покрећу у Свилајнцу, Пожаревцу, Смедереву. На развој нових листова и часописа у Србији нарочито је утицао либерални Закон о штампи из 1881.

Крајем те године у Београду су излазила 22 листа и часописа, али новинарство још није било признато као професија. То је навело неколико београдских новинара и уредника да оснују новинарско друштво, које ће радити на заштити новинарских интереса и подизању угледа ове професије.

Идејни творац оснивања удружења новинара био је Милан Ст. Марковић, уредник часописа „Порота”. Он је израдио први „штатут” друштва, који је усвојен на збору 22. децембра 1881, и са којим су утврђени основни циљеви.

Задаци удружења до данас су остали исти: да унапређују српско новинарство, да се брани слобода новинарске мисли и изражавања, да се заштите новинари и интереси професије, да се јача новинарска солидарност и помаже угроженим колегама.

Једна од основних активности Удружења новинара Србије јесте стручно образовање. Поред новинарске школе намењене почетницима, који желе да се професионално баве новинарством, 2008. основана је Школа веб новинарства.

Удружење се бави и издавачком делатношћу, а најобимнији подухват је израда енциклопедија српског новинарства.

УНС је оснивач два фонда ради пружања различитих видова помоћи својим колегама: Фонд солидарности и Фонд Добрице Кузмића.

Антрфиле : Новинари покренули неколико акција

УНС је био покретач неколико акција. За акцију „Изградимо авалски торањ” Удружење је добило награду градоначелника Београда за изузетност због дугогодишњег рада и трајног доприноса развоју главног града.

На иницијативу УНС-а од 2002. одржава се акција „Пет минута громогласне тишине” установљена поводом 3. маја – Светског дана слободе штампе, као и манифестација „Одбранимо новинарство”, која се организује сваке године 5. новембра.

Бора Станковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси