Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Не желимо да будемо најамни словенски новинари
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 10. 2011.

Извор: Глас Русије

Не желимо да будемо најамни словенски новинари

Новинари из Републике Српске боје се да је будућност њихове професије најамни статус, који би лако могао да буде уперен против интереса Српске и српског народа, ако њихове медије купе западне компаније. Председник Додик обећао да ће позвати руске компаније да улажу у медије у Српској

Република Српска мора да пронађе одговор на питање будућности својих медија. То би могао да буде резиме округлог стола „Перспективе сарадње словенских новинара, медија и новинарских организација“, који је поводом стоте годишњице од одржавања Великог свесловенског новинарског конгреса у Београду уприличен 29. и 30. септембра у Бањи Врућица у Републици Српској.


Округли сто заједно су организовала удружења новинара Србије и Српске, а поред српских били су присутни и руски новинари. Скуп је одржаван на истом месту и у исто време када и састанак Већа за штампу Босне и Херцеговине, па је долазак председника Републике Српске Милорада Додика на скуп новинара из Србије и Српске био додатно запажен.

Новинари из Српске изразили су бојазан да је будућност њихове професије најамни статус, који би лако могао да буде уперен против интереса Српске и српског народа, ако њихове медије купе западне компаније. Због тога је председник Додик обећао да ће приватним каналима позвати руске привреднике да инвестирају у медије Српске.

Говорећи на скупу у Бањи Врућица, председник Додик је рекао да новинари из Српске не извештавају о Федерацији БиХ на исти начин, као што бошњачки новинари говоре о Српској и да су новинарске слободе у Српској знатно веће него у босанском комшилуку.

Страховања новинара из српских медија су оправдана. Мале радио станице, које уживају статус локалних јавних емитера, могле би међу првима да се нађу на приватизационом удару западних компанија, заједно са телевизијама које су већ у приватном власништву локалних бизнисмена.

Нови власници из западних земаља наметнули би савременије уређивачке концепте, али би садржај програма био усмерен против интереса Српске. Уз то, новинари из Српске као индикативну помињу чињеницу да су водећи амерички, британски, турски и арапски медији одавно укорењени у Сарајеву.

Скуп у Врућици показао је и да су питања модернизације и професионализације медија значајне додирне тачке, на којима би словенски новинари из православних земаља требало заједнички да раде.

За крај, једна лепа вест. На овом скупу као један од закључака усвојен је предлог да сви појединачни чланови Удружења новинара републике Српске, учлањењем у ову организацију, аутоматски постану придружени чланови Удружења новинара Србије, са истим правима као њихове колеге из Србије. То стога, што су Србија и Српска по свему јединствен медијски и културни простор.

Председник Удружења новинара Републике Српске, Драган Јеринић, изјавио је том приликом да не види ни једну препреку да чланови УНС-а не уживају иста права у Републици Српској баш као и у Србији.

Бранко Жујовић



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси