Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Солидарност са Асанжем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 12. 2010.

Извор: Вечерње новости

Солидарност са Асанжем

Удружење новинара Србије подржава “Викиликс”




Сви имају право да знају шта њихове владе раде у њихово име, шта таје од грађана, и грађани имају право да сазнају да ли их оне обавештавају погрешно или недовољно - оценила је Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије, подржавајући објављивање дипломатских депеша на сајту “Викиликс”.

- Новинарство не сме да бежи од контроверзи да не би довело у непријатност политичке, војне или економске лидере и моћнике - рекла је Смајловићева на конференцији за новинаре “После хапшења Џулијана Асанжа, треба ли нам српски Викиликс”, у организацији УНС.

Према њеним речима, таква врста новинарства увек собом носи и ризике, па је због тога Асанж покушао да делује из Шведске, да би користио најлибералнији закон у новинарству. Она је навела и да новинари у Србији имају разлога да страхују од сличних притисака правосуђа које није довољно независно од власти, као и да у Србији постоји велики раскорак између онога што политичари говоре и раде.

- Новинари у Србији, можда више него у другим земљама, имају разлог да искажу солидарност са оснивачима “Викиликса” - истакла је Смајловићева, уз образложење да је недавно усвојени Закон о електронским комуникацијама “удар на право новинара да штите тајност својих извора”.

- Тај закон омогућава службама безбедности да једним притиском на дугме добију излистану комуникацију новинара са својим изворима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси