Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Беко: Власник сам Новости, али не и Салфорда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 11. 2010.

Извор: Данас

Беко: Власник сам Новости, али не и Салфорда

Београд - Куповина „Луке Београд“ била је у потпуности у складу са законом, рекао је за ТВ Б92 бизнисмен Милан Беко. Он је све приче о неправилностима у том процесу окарактерисао као кампању Савета за борбу против корупције и подсетио да су у тужилаштву оценили да нема елемената кривичне одговорности, као и да је цела процедура око куповине Луке испоштована.

Беко је негирао да није имао новац за куповину, иако је на рачуну имао 31.000 евра, а Луку је платио 40 милиона евра.


„Имали смо банкарску гаранцију на основу које смо после куповине добили кредит и све је било по закону“, рекао је Беко након што је оценио да је цео Закон о планирању и изградњи „неуставан“ и уперен против њега.

Беко је напоменуо да мале акционаре нико није терао да продају акције и негирао да су они били у заблуди око вредности њихових акција. Он је подсетио да током понуде за преузимање акција нико није смео да их саветује шта да раде са њима.

„Управни одбор Луке заузео је став да се сачека са проценом вредности и продајом, али су акционари пожурили,“ рекао је Беко.

Чињеница да су се неки од својевремено важних људи за приватизацију Луке Београд, који су радили у Агенцији за приватизацију, попут Горана Мрђе, запослили у његовој фирми, за Милана Бека - ништа не доказује. Беко тврди да није познавао Горана Мрђу у тренутку када је овај, као извршни директор Агенције за приватизацију (до краја 2005. године) дао налог Акцијском фонду да прода акције Луке Бековом „Ворлдфину“.

„Мрђа није самостално донео одлуку да се депонују акције Луке Ворлдфину, заправо, он уопште није донео одлуку о томе. Он је само то спровео. У моменту када је он био у Агенцији, ми се нисмо ни познавали“, истакао је Милан Беко.

Он је признао и да је покушао да направи договор са Владом око Луке Београд, као и да ће платити накнаду за конверзију права коришћења земљишта у право својине, али и да не би продао акције Луке назад малим акционарима.

Беко је, између осталог, рекао и да није власник Салфорда, али да има везе са њима.

„Нисам власник Салфорда, ни Дењуб фуд групе, као ни Имлека. Једини власник Салфорда је Јуџин Џефри који има економске партнере свуда по свету, али они нису сувласници. Петоро их је из Србије, али ја нисам међу њима“, рекао је Беко и додао да је његова улога да учествује у борду и саветује их.

Беко је гостујући на Б92 рекао и да је власник Новости, које је купио по цени вишој од 18 милиона евра, али и демантовао да је то урадио користећи новац Станка Суботића Цанета. Беко је напоменуо да је „имао односе са Вацом око Новости, али тако што им је помагао око консолидације менаџерског наступа на овом тржишту.“

Он је рекао да Влада Војислава Коштунице није знала да купује Новости, као и да у уговору није стајало да ће ВАЦ бити купац осим ако добије сагласност антимонополске комисије. На оптужбе Суботића да је он дао новац за куповину Луке и Новости, Беко је рекао да је Хипо банка потврдила да је дала новац за Луку, а да је ВАЦ прибавио новац за Новости.

„Да ли је између њих и Цанета било неке везе, то треба да се истражи, али нема никаквих финансијских обавеза по та два аранжмана. Суботић није овде и не желим да одговарам на његове прозивке, „ рекао је Беко, оценивши апсурдним тврдње Цанета да он и Мирослав Мишковић стоје иза кампање против њега.

Односе са „старијим и успешнијим“ колегом Мишковићем Беко је оценио као пријатељске.

Антрфиле : Србија није САД, ми нисмо Бил Гејтсови

Бизнисмен Милан Беко рекао је да на позив председника Србије Бориса Тадића да привредници врате Србији нешто од богатства које су стекли гледа као на упозорење.

„Овакав позив после кризе која је тешко погодила српску привреду, може да делује као знак једног новог облика опорезивања екстрапрофита. Не знам где налази инспирацију. Поменуо је Била Гејтса, па би се могло сматрати да је Америка то место инспирације и сам Бил Гејтс. Колико је Србија Америка, толико смо и ми Бил Гејтсови,“ рекао је Беко, позивајући „да неко од успешних, богатих људи из ДС-а да конкретан пример, па да видимо како то треба да изгледа, колико треба да дамо, шта треба да дамо, коме да се с тим у вези обратимо“.

Е. Д.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси