Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ничић директорима увео забрану изјава за новине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 08. 2010.

Извор: Блиц Србија

Ничић директорима увео забрану изјава за новине

Налог градским фирмама у Зајечару

Зајечар - Градоначелник Зајечара Бошко  Ничић наложио је секретарици Градске управе да телефонира свим директорима јавних предузећа и јавних установа у граду и пренесе „да не смеју више да дају изјаве штампаним медијима без његове претходне сагласности“.

Да је забрана разговора стигла јавним предузећима за „Блиц“ су потврдили извори из Градске управе, који желе да остану анонимни, јер им у супротном „прети могућност да остану без радног места“.Потврду ове информације „Блиц“ је добио и од једног директора јавног предузећа.

- Мислим да је ово у супротности са законом, али ћу поштовати налог оснивача. Не знам који је разлог навео градоначелника на овај корак  рекао је он.

Нико од директора није желео да под својим именом потврди ову информацију. Већина зајечарских јавних предузећа и установа је у великим дуговањима, како је „Блиц“ раније писао, а овом забраном градоначелника онемогућено је да грађани сазнају истину о пословању фирми које су на буџету града. У јавним предузећима и установама има више хиљада запослених, плате касне месецима, висина зарада је далеко испод републичког просека, а неки, као што је случај са радницима ЈП „Тимочка крајина“, нису примили ни динара тачно годину дана.О дуговањима појединих фирми и установа јуче нисмо могли да дођемо управо због ове забране. Рецимо, Дирекција за изградњу је општинска фирма која је у априлу била дужна 119 милиона динара (а потраживала око 22,5 милиона). Како у овој години нису платили ни динар за утрошену струју и за њу дугују више од 21 милион динара, па су пред блокадом рачуна, обратили смо се директору Љуби Ђуричићу да образложи дуговања.

- Никоме не дајемо изјаву више за јавне медије дословце је рекао директор Ђуричић и залупио слушалицу.

Неки директори су љубазно упутили новинаре на другу адресу јер „нису надлежни“, неки су, према речима секретарице, на састанку, неки на годишњем одмору, неки су на службеном путу.

Дуговања зајечарског музеја била су 1,5 милиона динара, а на питање о тренутном финансијском стању ове културне установе, директор Бора Димитријевић је казао да се налази у Београду и да заиста не може сада да разговара.Зајечарска Туристичка организација је у априлу дуговала пола милиона динара.

- За информацију о садашњим дуговањима обратите се општинској финансијској служби казао нам је директор ове организације Зоран Стаменковић.

Дописница „Преса“ из Зајечара Анђелина Петровић-Марјановић писала је о зајечарским купалиштима и била јој је потребна безазлена изјавакоја се не односи на милионска дуговања.

- Покушала сам од директора Љубе Ђуричића да добијем било какав податак о плану изградње базена у Николичеву, али је он без објашњења одбио да ми каже било шта о томе каже Петровић-Марјановић.

Славица Марковић, дописница „Курира“, од директора Туристичке организације Зорана Стаменковића желела ја да добије информације о пословању.

- Он ме је одбио уз препоруку да се обратим општинском рачуноводству и књиговодству који воде њихово финансијско стање каже она. Марковићева је покушала да контактира и са директором Дирекције за изградњу који уопште није саслушао разлог позива, већ је одмах одговорио да не даје изјаве.

- Најпре је рекао да не даје изјаве за „Курир“, а на моје питање зашто само за „Курир“, одговорио је да не даје изјаве ни за једне новине - каже Славица Марковић.

Са градоначелником Ничићем јуче нисмо успели да контактирамо јер је на службеном путу у иностранству.

Сузана Божиновић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси