Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Посланици озаконили прислушкивање?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 06. 2010.

Извор: РТВ

Посланици озаконили прислушкивање?

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о електронским комуникацијама за који су републички омбудсман, заштитник грађана за информације од јавног значаја и поједине опозиционе странке, упозорили да омогућава увид у остварену комуникацију грађана без одлуке суда.



За закон је гласало 117 посланика владајуће коалиције, док је четворо било уздржано, а петоро није гласало.

У спорном члану 128. наводи се да је оператор дужан да задржи податке о електронским комуникацијама за потребе спровођења истраге, откривања кривичних дела и вођења кривичног поступка, у складу са законом којим се уређује кривични поступак, као и за потребе заштите националне и јавне безбедности Републике Србије.

Заштитник грађана амандманом је тражио да се у закон уврсти да је полицији и Безбедносно-информативној агенцији потребна одлука суда за увид у остварену комуникацију, односно податке које је оператер дужан да задржи, али владајућа коалиција ту иницијативу није прихватила.

Међутим, усвојен је амандман Одбора за саобраћај и везе који је такође иницирао заштитник грађана, а који утврђује да ће Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности обављати надзор над спровођењем одредби закона.

Закон је изазвао бурне реакције стручне јавности, а омбудсман је најавио да ће се обратити Уставном суду за оцену уставности тог закона.

Омбудсман и повереник за информације од јавног значај више пута су указали да Устав Србије гарантује неповредивост тајности средстава комуникације, те да су због тога поједине одредбе Предлога закона о електронским комуникацијама спорне.

Законом о електронским комуникацијама уређују се услови и начин за обављање делатности у области електронских комуникација, надлежности државних органа у области електронских комуникација, положај и рад Републичке агенције за електронске комуникације.

Уређује се и спровођење јавних консултација у области електронских комуникација, пројектовање, изградња или постављање, коришћење и одржавање електронских комуникационих мрежа.

Затим управљање, коришћење и контрола радио-фреквенцијског спектра, дистрибуција и емитовање медијских садржаја, заштита права корисника и претплатника, безбедност и интегритет електронских комуникационих мрежа и услуга.

Уређује се и тајност електронских комуникација, законито пресретање и задржавање података, надзор над применом овог закона, мере за поступање супротно одредбама овог закона, као и друга питања од значаја за функционисање и развој електронских комуникација у Републици Србији.

Према наводима предлагача, закон је потребан за прелазак емитовања сигнала са аналогног на дигитални.

Стручна јавност позвала је посланике да одбаце тај документ који, према њиховој оцени, држави омогућава неовлашћено прислушкивање грађана, чиме се угрожавају њихове слободе.

Јанковић изразио жаљење због усвајања закона


Заштитник грађана Србије Саша Јанковић изразио је данас жаљење што Скупштина Србије није уважила аргументе јавности и вратила на дораду закон о електронским комуникацијама и најавио да ће тражити његове измене.

"Тај закон приватност грађана чини рањивијом него што би то она смела бити", оценио је Јанковић поводом усвајања Закона о електронским комуникацијама.

Заштитник грађана је оценио да решења у новом закону нису дуго одржива у друштву које је опредељено ка поштовању људских права и најавио да ће, у сарадњи са другим органима, организацијама и појединцима, наставити да на институционалан начин ради на његовој измени.

Истовремено, "свестан ограничених капацитета спољне контроле", Заштитник грађана позива органе безбедности и унутрашњих послова, и запослене у њима, да продубљену могућност захвата у приватност грађана коју им пружа нови закон користе обазриво и сразмерно, само када је то неопходно и само у сврху у коју су им овлашћења дата.

Слободан Видовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси