Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стручњаци чекају верзију на српском језику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 06. 2010.

Извор: Данас

Стручњаци чекају верзију на српском језику


Београд - Иако је медијска студија коју су урадили европски експерти на захтев Министарства културе представљена у петак, многи медијски стручњаци још не желе да износе своје ставове у вези са тим док не виде верзију на српском језику, која би од данас требало да буде доступна.

Међу предложеним решењима која ће послужити за доношење свеобухватне медијске стратегије у Србији најављене за јесен, експерти су истакли да би у Србији требало задржати један јавни сервис (РТС) на националном нивоу, али и оформити још 15 регионалних, који би се равноправно финансирали из претплате и прихода од оглашавања. Такође, предложено је и да би требало да постоје највише две комерцијалне телевизије на националном нивоу. Када је реч о претплати, трећина би остајала РТС-у, а остало би се по договореном кључу делило регионалним, мањинским и емитерима цивилног сектора.

У медијског студији препоручује се и да новинска агенција Танјуг буде трансформисана у невладину и непрофитну јавну институцију, у којој би држава финансирала само онај део производње који је некомерцијалне природе. За разлику од електронских медија, где препоручују регионални ниво, експерти предлажу развој штампаних локалних медија уз државну потпору.

Јелка Јовановић, потпредседница НУНС-а, каже за Данас да су препоруке из ове студије опсежне и предвиђа да ће за предложене промене у Србији бити потребно више времена.

- Позитивна сугестија је да сва питања треба да буду решена сетом медијских закона и да други закони не би требало да регулишу ову област. Најслабија тачка, за коју сматрам да код нас не може да функционише, јесте предлог регионалних јавних сервиса, јер и даље траје процес приватизације медија. Многе станице које су могле да постану регионални сервиси више не постоје, јер су угашене након приватизације - напомиње Јовановићева.

Петар Јеремић, председник Извршног одбора УНС-а, истиче за Данас да у студији има и „добрих и лоших решења“ што ће бити разматрано на јавној расправи, када ће се видети да ли ће бити прихваћена од домаће стручне јавности.

- Проблем је што ће јавна расправа бити током летњих месеци, у јулу и августу, што подсећа на причу од прошле године у вези са Законом о јавном информисању - каже Јеремић.

Антрфиле: Караџић: Корист за реформу медијског сектора

Горан Караџић, заменик председника Савета Републичке радиодифузне агенције (РРА), наводи за наш лист да је „изузетно добро што је неко са стране скенирао медијску сцену Србије, јер је домаћа јавност на неки начин пристрасна“. Он додаје да је генерално задовољан што је медијска студија урађена, као и да ће сигурно користити у реформи медијског сектора у земљи.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси