Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Амбасадор Мас: Немам разумевања за Динкића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 06. 2010.

Извор: Прес

Амбасадор Мас: Немам разумевања за Динкића

Београд - Немачки амбасадор у Србији Волфрам Мас изјавио је да „нема разумевање за изјаву министра економије Млађана Динкића да немачка компанија ВАЦ треба да оде из Србије и да се више не врати“.



- Још мање могу да разумем ту изјаву ако се узме у обзир да ВАЦ у Србију улаже преко заједничког предузећа са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и да та банка годишње инвестира између 400 и 500 милиона евра у Србији. Ако се том заједничком предузећу каже да оде и да се не врати, онда немам разумевања за то - рекао је Мас после отварања конкурса „Добро дошли у Немачку“, у оквиру којег ће 60 студената боравити две недеље у Немачкој.

На питање зашто је ВАЦ сарађивао са људима са потерница какав је Станко Суботић Цане и „контроверзним бизнисменима“, Амбасадор Мас каже да није упућен у детаље.

- Мој посао као амбасадора није да неко немачко предузеће „оперем“ у свим појединостима његовог пословања. За мене је забрињавајуће то што сам три године у Србији радио на томе да се у Немачкој створи слика о Србији као земљи која привлачи инвеститоре, а да се онда повлачи један од пет највећих немачких инвеститора. Према мојим информацијама, ВАЦ је уложио више од 100 милиона евра у Србији. У том контексту, имам мало разумевања за изјаве Динкића чији је задатак као министра економије да промовише стране инвестиције - рекао је Мас.

Поводом ове изјаве немачког амбасадора потпредседник Владе и министар економије Млађан Динкић каже за Пресс да цени амбасадора Маса и разуме да је његов задатак да штити фирме које долазе из Немачке.

- Али мој задатак је да штитим пре свега српске интересе. Свако треба да ради свој посао. Највећи број инвеститора из Немачке је задовољан у Србији и ми смо задовољни њима, нажалост, ВАЦ је изузетак - наводи Динкић.

Динкић је прошле недеље прво изјавио да компанији ВАЦ треба „забранити повратак на српско тржиште“, уколико је тачно да они покушавају „закулисно да преузму ‘Новости’“. Он је потом изјавио и да је „ВАЦ на тржишту Србије није била добар инвеститор“ и да они нису пословали на транспарентан начин у Србији.

Антрфиле: ВАЦ губи 60 милиона €

Дневник „ХамбургерАбендблат“ пише да ће ВАЦ моћи да спасе„највише половину од120 милиона евра коликоје уложио у Србију“ Због одласка ВАЦ новац ће изгубити и ЕБРД, који је 2008. уложио 40 милиона евра у послове ВАЦ у источној и југоисточној Европи ЕБРД тврди да неће имати губитак због ВАЦ, али одбија да открије колико је тачно новца уложио у активности ВАЦ у Србији

Директор ЕБРД је Томас Мироу, бивши кандидат за градоначелника Хамбурга и партијски пријатељ шефа ВАЦ Бода Хомбаха

Ланге: Продаћемо „Новости“ после преузимања

Представник ВАЦ за Србију Петер Ланге изјавио је да ће његова компанија продати нешто више од 62 одсто акција „Вечерњих новости“ после преузимања. Он каже и да ће ВАЦ продати акције у свим новинама („Политика“, „Дневник“), укључујући и „Штампа систем“. Ланге није желео да прецизира коме је ВАЦ платио за преузимање акција, али је навео да се ради о једном „српском пословном човеку који има функцију да ради као посредник“. Ланге је признао да је сарађивао са Станком Суботићем Цанетом, али је сарадња прекинута кад је Суботић доспео на потерницу Интерпола.

Е. П.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси