Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нова медијска стратегија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2010.

Извор: РТС

Нова медијска стратегија

Министар културе Небојша Брадић најавио је да ће сутра бити представљена стратегија уређења медијског тржишта у Србији. Повлачење ВАЦ-а из Србије искључиво економске природе, оцењује Брадић.





Гостујући у Дневнику РТС-а, министар културе Небојша Брадић најавио је да ће сутра бити представљена стратегија уређења медијског тржишта у Србији, коју би, после двомесечне јавне расправе, влада требало да усвоји у октобру.

Циљ стратегије је уређивање медијског тржишта, водећи рачуна превасходно о јавном интересу у области информисања и о најбољим примерима европске праксе.

Њеном применом решења, која су била лоша у прошлости, биће поправљено и оно што је угрозило пословање медија, биће постављено на добар, европски пут за српске медије, рекао је Брадић.

Министар је истакао да је независна агенција обавила студију, која је основ за израду стратегије о медијима и која ће јасно дефинисати положај и улогу српских медија, односно медијског тржишта у наредном периоду.

Та студија је добар оквир за укључивање бројних стручњака, који ће имати времена да тај документ побољшају да би га усвојила влада у октобру, рекао је Брадић.

Стратегија ће, према његовим речима, бити добра основа за будућу дискусију и јавну расправу у наредна два месеца, а шест тематских радионица обухватиће области које су битне за медије.

Министар је истакао да је "узорак прављен у односу на европско законодавство" и да су упоредни пример биле земље које имају развијену медијско тржиште, као што су Данска, Аустрија, које су сличног обима и величине Србије, али и Немачка, као једна од држава која представља један од узора за одређене области у европским интеграцијама.

Говорећи о средствима ЕУ намењеним за медије, односно пројекте, Брадић је објаснио да је реч о средствима ЕУ од 3,3 милиона евра.

Према његовим речима, подршку је добило 25 медијских пројеката, а један пројекат, Шта ја имам од тога, вредан 94.000 евра, добио је и РТС.

Економски разлози повлачења ВАЦ-а

Поводом повлачења ВАЦ-а из Србије и полемике која је уследила, Брадић је одговорио да је Министарство културе, које је задужено за информисање, посвећено медијском плурализму и професионализацији медија.

Брадић је истакао да Министарство у овом тренутку није добило никакве званичне захтеве, нити информације у вези са тим и да не може давати званичан став на полемику која се води у јавности.

"Претпостављам да се ради о разлозима искључиво економске природе, зато што је у свету, па и у Србији, положај штампаних медија угрожен новим медијским технологијама и људи у првом реду штите економске интересе", рекао је Брадић.

Министар је нагласио да су држави важни стабилни партнери, да ће се водити рачуна о државном интересу и да ће влада и надлежно министарство имати свој став.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси