Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Уговор са ВАЦ-ом постоји"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2010.

Извор: Ало!

„Уговор са ВАЦ-ом постоји"

Већински власник „Новости“ потврдио за Ало везу са немачком фирмом





Милан Беко, већински власник „Вечерњих новости“, потврдио је за „Ало!“ да је са ВАЦ-ом склопио уговор о преузимању „Новости“, али сматра да немачка компанија није поступила у складу с тим договором.

Аналитичари, међутим, оцењују да за новонасталу ситуацију у случају преузимања тог српског листа одговорност сносе државне институције, које су годинама игнорисале намеру ВАЦ-а да легалним путем дође до већинског пакета акција.

Уговором са ВАЦ-ом обавезао сам се да у јавност не износим детаље у вези с тим послом. Због тога вам не могу ништа више рећи од онога што је наведено у саопштењу адвокатске канцеларије из Београда - изјавио је Беко за „Ало!“.

Подсетимо, адвокатска канцеларија Бекове фирме „Ардус“, која је власник удела у Компанији „Новости“, тврди да немачка компанија жели на превару да преузме „Новости“. Правни заступници фи рме „Ардус“ саопштили су да је ВАЦ у Бечу, „на превару и мимо законских прописа, од једне адвокатске канцеларије, без икакве документације, уписао да преузима комплетну фи рму ‚Ардус‘, па самим тим и 24,9 одсто акција ‚Новости‘“.

Ову изјаву Бекових адвоката демантовао је Петер Ланге, члан управе немачке медијске група ВАЦ.

ВАЦ је те акције за већу своту новца купио још пре више од две године. Пренос докумената за преузимање „Ардоса“, који смо тек сада реализовали, био је спреман и предвиђен још 2008. године. Једини разлог што смо тада одложили преузимање „Ардоса“ било је то што смо морали да сачекамо дозволу за инвестирање у „Вечерње новости“ од српске антимонополске комисије - рекао је Ланге.

Он је навео да је ВАЦ два пута покушао да обезбеди поменуту дозволу од Антимонополске комисије Србије, први пут захтевом из јануара 2009. и новим, другим захтевом, из јануара 2010. године. Како се Антимонополска комисија није огласила ни након првог, а ни након другог захтева, управа ВАЦ-а применила је правило Европске антимонополске комисије које важи и за Србију, према којем Антимонополска комисија има четири месеца да одговори на одређени захтев. Уколико у датом року не достави службени писани одговор, захтев се после четири месеца третира као да је одобрен, објаснио је Ланге.

У Комисији за заштиту конкуренције, „Ало!“ јуче није успео да добије коментар на тврдње Лангеа, пошто је председница Комисије, како нам је речено, због службеног пута одсутна до петка. Данило Шуковић, члан Савета за борбу против корупције, међутим, сматра да су у овом случају заказале домаће институције, које су страног инвеститора довеле у непријатну позицију и нанели штету угледу српске привреде.

Ако им институције ни након две године нису одговориле на захтев и ако се они повлаче због тога, онда је то лоше за Србију. Овај случај показује да је спрега криминала и власти дошла до изражаја и онемогућила инвеститорима транспарентну продају - оценио је Шуковић за „Ало!“, не сумњајући да ВАЦ има правно покриће за преузимање акција „Новости“.

Антрфиле: Хомбах: Испунићемо Динкићу жељу

Бодо Хомбах, директор ВАЦ-а, саопштио је јуче да ће та група „са задовољством испунити жељу господина Динкића“, који је преко „Новости“ поручио да немачкој медијској компанији треба јавно забранити да се врати у Србију.

„То би ишло много брже уколико би српском тајкуну чије име, у складу са уговором, не смем да наведем, наложио да нам врати наш новац за куповину акција Новости“, наводи Хомбах. „Тада не бисмо морали да фирме, код којих се акције налазе у складу са законима и потписаним уговорима, региструјемо на нас“, објаснио је Хомбах у саопштењу медијске групе ВАЦ. „Одлучили смо да одемо, али нећемо дозволити да нас опљачкају“, закључио је Хомбах.

С. Ђ. - Р. Ф.




Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси