Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гашење медија без буџетске подршке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2014.

Аутор: М. Дугалић Извор: Политика

Гашење медија без буџетске подршке

У неким општинама, попут рашчанске, за медије се издваја позамашна сума новца, али само за једну ТВ станицу.

 

Мала, сиромашна општина, а светао пример због позамашне подршке медијима. Скоро четири одсто годишњег буџета овде се издваја за информисање. Тако би то било похвално да се тих тридесетак милиона динара годишње не уплаћује само једној телевизији.

Истина, реч је о информативној кући која је уз разне трансформације и „реорганизације” од некада партијског гласила (СПС) сада у општинском власништву. Није подлегла процесу приватизације избегавајући ту законску обавезу емитовањем програма на језику мањина (ромском).

И ту тридесетак запослених ствара радио и ТВ програм, преовлађују углавном вести, извештаји, репортаже... Не бакћу се новинари много у аналитику, истраживање, коментаре... Имају и рекламе на акцији – 1.500 динара месечно рекламирање. И како се власт мења, овде се повећава и број запослених, иако то програмска концепција и не захтева.

Има ТВ Рашка и конкуренцију, од пре девет година. Љубинко Дудућ, пореклом из овог краја, а уз дугогодишњи рад у Француској, решио је да покрене локалну телевизију. Без обзира на то што није из те професије решио је да има телевизију. У почетку и он био амбициозан, телевизију је назвао SKY TV, запослио је тридесетак углавном млађих људи жељних слободног новинарства и екрана.

Али, није Дудућ био баш упознат да је ТВ скупа играчка, да је у Рашки привреда слаба, мало је богатих оглашивача а ко ће још у конкуренцију са „акцијском” рекламом од 1.500 динара. Тако се ту број запослених смањивао и сада их је пет, шест. Једна екипа, један аутомобил, углавном без горива. Што стигну пешке пропрате за дневне вести, а за даље догађаје како се са превозом снађу.

Ова ТВ је конкурисала, али, за разлику од комшијске, није добила фреквенцију, програм емитује кабловски. Новинари плате примају углавном на руке, рачун је у блокади и страхују да ће газда ускоро дићи руке од прескупе телевизије.

– Конкурисали смо и ми за део новца из буџета намењеног информисању. Али нам је увек одговорено да за то не постоје законски услови. Не знамо који су то закони сметали да се само у Рашки и Новом Пазару, за разлику од других општина и градова, баш ни динар не издваја за локалне медије – каже Немања Шкорић, уредник рашчанске SKY TV.

Разговарали смо о томе и са Јованом Чорбићем (СПС), доскорашњим председником општине, који је баш изражавао симпатије за „те момке”, али тврди:

– Хтео сам да им помогнем, али нису потпуно легални, нисам могао да кршим закон – изричит је Чорбић.

Охрабрује став новог председника општине Игњата Ракитића:

– Имамо намеру да то променимо, кад се хоће све се може. Само чекамо ове нове медијске законе који су у процедури – каже Ракитић.

А пре три дана у Краљеву је подељена друга „транша” буџетског новца за медије. Седам радио и ТВ станица добило је око 2,5 милиона динара, појединачно од 60.000 до око 900.000 динара. Раније их је било више јер неколико, углавном писаних, медија угашено. А онда је за медије у овој години предвиђено 15 милиона динара или 0,5 одсто од укупног буџета. И око те „сиће” било је велике медијске буке и свађе.

Новац су најпре расподељивали градоначелници на основу „дискреционог” права, па онда комисије, које, опет, власт формира. Тако је, наравно, највише добијала кућа и својински и концепцијски „блиска” власти. Сада то обавља Градско веће, власници медија кажу да је расподела коректнија, али треба и више и праведније. У том смислу, објашњава нам Петар Јеремић, председник ИО УНС-а, и ово удружење инсистира на измени па подршци законских решења.

– Уз подршку предлогу о изласку државе из медија ово новинарско удружење се залаже да локалне самоуправе наставе са помоћи медијима, кроз предвиђено пројектно финансирање, али од најмање два одсто од укупног буџета. А о расподели издвојеног новца бринуле би комисије састављене од новинара, чланова удружења – каже Јеремић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси