Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јанковић: Медији су постали алат нетранспарентних политика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 03. 2014.

Извор: Танјуг

Јанковић: Медији су постали алат нетранспарентних политика

Медији у Србији су постали алат у рукама нетранспарентних политика, поручио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на трибини поводом 20 година НУНС, а председник тог Удружења Вукашин Обрадовић да медијску ситуацију у нашој земљи последњих година обележава феномен српских таблоида, који постају огласне табле појединих политичара.

 

Јанковић је истакао да се све више кроз такве медије губе права грађана на приватност, и додао да је проблем што се у Србији информације о нечијој кривици не добијају више из судских пресуда, већ из медија.

"Рад медија је од кључног значаја за остваривање права грађана и медији треба да буду слободни... Устав каже да грађани имају право на правовремено информисање", рекао је Јанковић и додао да је данас таблоидизација медија доживела своје шире препознавање као и да је у годишњем извештају 2013. године писао о "таблоидиозацији државе".

Пред грађанима се, казао је, систематично урушава поверење грађана у институције.

"Они који управљају јавношћу чине то преко медија, тако да ми као грађани не добијамо информације о томе да ли је неко крив за одређено кривично дело из судске пресуде, већ из новинаских наслова. Суд само евентуално то треба да потврди. Ми информацију о истрагама више не добијамо из полицијских извора тужилаштва, већ опет добијамо из медија", указао је Јанковић. 

Још један од већих проблема је, истакао је и то што се не истражује одакле медијима неке поврљиве информације, наводећи пример недавно хапшење нарко-боса Дарка Шарића и његов разговора са два агента Безбедносно-информативне агенције.

"Да ли је то тачно шта им је рекао, ако јесте, онда како се то нашло у медијима? Ако није тачно, зашто се то не демантује? Таквих ствари има милион. Ако се којим случајем неко дрзне и постави ова питања у медијима, биће означен за помагача Шарића", рекао је Јанковић. 

Говорећи о заштити података, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је проблем што у Србији се не зна како да се контролише злоупотреба података о личности, наводећи да је више пута апеловао када до тога дође.

У садашњем Уставу Србије, поручио је, не постоји заштита приватности, истичући да је тога у ранијим уставима било.

И он је нагласио да је проблем то што одређене информације у медијима долазе из различитих структура - од политичара, тужилаца, судија, као и да то представља "групу повреду права".

Говорећи о медијској сцени Србије, председник НУНС је казао да је та сцена "отужна слика слабо плаћених новинара, подложних аутоцензури".

Таблоиди, каже,постају огласне табле појединих политичара, а такви медији све више "хапсе и суде".

Таблоиди су последица политичких превирања од 2000. године, настају као плод колективне политичке свести да нам нису потребни независни медији и критичка јавност, закључио је Обрадовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси