Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Из пепела се дизала све јача
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 01. 2014.

Аутор: Александар Вучић Извор: Политика

Из пепела се дизала све јача

„Политика” је без икакве сумње једна од најзначајнијих институција модерне Србије, дневни лист који је у протеклих 110 година имао пресудан утицај на формирање јавног мњења, лист који у српским породицама традиционално читају и млади и стари.

„Политика” је лист уз који су одрастале и сазревале многобројне генерације читалаца. Захваљујући „Политици” научио сам да читам и пишем.

Традицију читања „Политике” наследио сам од својих родитеља и сада је преносим на своју децу. Памтим како су у историјски важним тренуцима међународни лидери доносили одлуке које су утицале на формирање моје личности. И даље су ми у сећању наслови и фотографије о догађајима који су мењали ток историје. Памтим и како је Добривоје Јанковић оцењивао фудбалере и са великим нестрпљењем сам очекивао сваки наредни коментар.

Тада се међу младима слушала боља музика која је мењала свет, уметност и култура су људима били значајни, велики део становништва је у текстовима које је „Политика” објављивала проналазио смисао. Велики број читалаца – тај ваш мали свет, био је једини поуздан знак да сте успели.

„Политика” је од почетка свог постојања правовремено и на професионалан начин извештавала о догађајима који су променили свет и опстала је упркос катаклизмама као што су били балкански ратови, Први и Други светски рат, бомбардовања и разарања. Није је уништила ни погибија двојице њених оснивача, Владислава и Дарка Рибникара у Првом светском рату, ни окупација, ни огромни проблеми и тешкоће са којима се суочавала током свог дугогодишњег
постојања. Увек се дизала из пепела и постајала још јача. Поред тога што је изнедрила бардове српског новинарства, за њу су писали и великани српске књижевности као што су Бранислав Нушић, Јован Дучић, Иво Андрић, Милош Црњански...

„Политика” је дуго била путоказ за једно ново осећање у нашој култури, осећање које се темељи на духовности и интелигенцији. Новинарска пера „Политике” били су доајени српског новинарства, чији текстови су постали уџбеници за млађе нараштаје. Ту је окупљена једна група искусних, професионалних и образованих уредника, и та кућа је добро функционисала, имала је велику и квалитетну продукцију, њени новинари су добијали у региону све важне награде за новинарство.

Листајући старе укоричене комплете, не бих ли се упознао са историјатом новина које су дупло старије од мене, почињем да разумем периоде кроз које је „Политика” пролазила. И поред тога што опстаје у условима који су више него тешки, „Политика” успева да буде и остане гласило које на себи својствен начин успева да забележи и сачува речи и слике наше прошлости и наше стварности, ма како се она некоме чинила другачијом.

Уверен сам да ће још много година доносити информације из свих крајева света у наше домове. Честитајући јубилеј желим свим запосленим пуно среће и успеха, да нас још дуго информишу, забављају и подучавају.

*Први потпредседник Владе Србије

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси