Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ограничена права мањинских заједница
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 01. 2014.

Извор: Данас

Национални савети и НВО незадовољни одлукама УСС

Ограничена права мањинских заједница

Национални савети националних мањина, као и невладине организације, изразиле су неслагање са одлукама Уставног суда Србије, који је бројне одредбе важећег Закона о националним саветима прогласио неуставним.

Тиме су ускраћена права националних мањина у оснивању сопствених медија, установа од посебног значаја, као и учешће у одлучивању о избору органа републичког и покрајинског јавног медијског сервиса. Невладина организација Центар за практичну политику из Београда позвала је јуче Владу Србије да из скупштинске процедуре повуче Предлог измена и допуна Закона о националним саветима националних мањина.

„Након одлуке Уставног суда Србије којом су бројне одредбе важећег Закона о националним саветима проглашене неуставним, неопходно је да се цела материја поново размотри у широкој и демократској јавној расправи“, навео је Центар за практичну политику.

Председник Координације националних савета националних мањина Борче Величковски каже за Данас да у овом телу нисмо изненађени одлуком Уставног суда, и да се припадници мањинских заједница осећају „као да зависе од милости или немилости нечије политичке воље“.

- Сматрамо да је на тај начин, у великој мери, умањена могућност националних заједница у Србији да остварују своја права. Ми, као припадници мањина, нисмо ни питани о изменама закона који је Влада усвојила и упутила у скупштинску процедуру. Наравно, ми не можемо да оспоравамо одлуке Уставног суда и поштоваћемо их, али то не значи да нећемо указивати на погубне последице које може да произведе усвајање измена и допуна постојећег закона - истиче Величковски. Он додаје да већина националних савета има своје медије, као и да саме националне заједнице имају бројна гласила на матерњем језику.

- Посебно је то случај у Војводини, тако да се одлука Уставног суда коси са статутом Војводине. Шта ће бити са тим медијима, видећемо у пракси. Држава ће морати да нађе неко решење. Национални савети немају ту врсту институционалне снаге да реагују - наглашава Величковски. Он додаје да свих 19 националних савета, колико их има у Србији, већ дуже време дају предлоге како да се побољша статус и уреде права припадника мањинских заједница, али да све зависи од политичке воље.

Влада Србије је крајем прошле године усвојила Предлог измена и допуна Закона о националним саветима и упутила га у скупштинску процедуру.

Закон о националним саветима националних мањина усвојен је 2009, а разлог измене тог закона су његови „бројни недостаци“. Борче Величковски нада се да ће посланици, пре свега припадници националних мањина, предложити амандмане који ће донекле ублажити последице које ће изазвати одлуке УСС.

Укидају нам право на традицију и културу

- Одредбама Закона о националним саветима које је Уставни суд прогласио неуставним, ускраћена су нам права у области културе, информисања, употребе националног језика и образовања. Укинуто нам је право да будемо оснивачи културних установа и самим тим негујемо нашу традицију и културу - истиче Величковски.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси