Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Неки из Владе били би кориснији у опозицији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 01. 2014.

Аутор: Тања Ковачевић Извор: Наше новине

Неки из Владе били би кориснији у опозицији

Станислава Пак, саветница за медије Томислава Николића, у разговору за Наше новине каже да се неки министри нису најбоље снашли у Влади и да би неке странке владајуће коалиције биле много конструктивније као опозиционе.

 

Јесте ли задовољни Владом?

- Можемо констатовати да је Влада радила напорно и да резултати нису изостали.

Урађене су ствари које нису ни покренуте преко 20 година. Постоји свест о стварним проблемима грађана и посвећеност да се они реше. Оно што брине, међутим, јесте чињеница да нема увек потребног јединства око договорених политичких циљева и око тога како ће се остварити. Понекад се има утисак да премијер и чланови Владе не сарађују најбоље. Није добро да се пренебегавају важне ствари да би се удовољило гласачима. Мислим да већина у Влади ради веома добро, али неки појединци се не сналазе најбоље. Нажалост, времена је мало, а пуно тога мора да се уради. Можда би појединци били много бољи с неким другим тимом, али сигурно знам да би први потпредседник био одличан са сваком екипом.

Да то није могуће, он би изашао из те приче.

Требају ли нам ванредни избори?

- Има много разлога и за изборе и против њих. Одлука ће зависити од тога шта је у најбољем интересу грађана. Проблема има и они се морају решавати, а да ли су избори једино решење, тешко је рећи. Чињеница је да је тешко да се циљеви остваре у кратком року. Дисхармоније у Влади не сме да буде. Да би се добро радило, потребно је да сви учествују и да им је мотив добробит Србије. Када кажемо да треба сви да се мењамо, то значи да морамо да мењамо радне навике, да не очекујемо да нам други решавају проблема, већ да урадимо сами највише и најбоље што можемо. Тада ће и држава лакше да помогне. Ми имамо неретко погрешна очекивања од државе. Често критикујући државу, ми кажемо: ја сам паметан, а нико ме не зове... Треба се сетити мудрости да свако иде својој срећи у сусрет. Срећа не долази сама, много труда је потребно. Држава треба да створи услове да успешно раде мала и велика предузећа, предузетници, да оживи село. А грађани да виде где могу да се остваре на најбољи начин. Зато је потребно предлагати решења, нудити идеје. Не само очекивати и критиковати.

Из СПС-а стижу гласови да ће пристати на изборе уколико буду расписани и председнички, да ли је то могуће?

- Другачији је пут који води до председничких избора. Председник може да поднесе оставку или да буде разрешен уколико то Народној скупштини предложи једна трећина посланика ако сматра да је повредио Устав, а поступак се покреће већином гласова народних посланика. Након тога, Уставни суд у року од 45 дана одлучује да ли је председник повредио Устав. Уколико није, поступак се обуставља. Председника бирају грађани непосредно, а Владу бира и смењује Скупштина. Услови за превремене парламентарне изборе су оставка премијера, изгласавање неповерења Влади у парламенту и парламентарна криза. Што се тиче условљавања парламентарних избора председничким, исто тако можемо рећи да би неке странке које су тренутно у власти можда конструктивнију улогу имале у опозицији...

Премијер и председник су имали сукоб и око кандидатуре за Нобелову награду?

- Председник Николић је јасно рекао да није у реду да се српски премијер у тој ситуацији стави у исту раван са неким ко је осумњичен да је починио злочин према Србима попут Тачија. Дакле, једна је ствар да преговарате са неким кога је Европа поставила као особу за разговор, а друго је да с таквом особом будете кандидовани за Нобела. Како ће Срби који сумњају да је он одговоран за те злочине гледати на ту кандидатуру? Па зар није довољан пакао који су прошли?

Заиста ништа није било увредљиво у тој изјави и не разумем Дачићеву оштру реакцију. Приметили сте да ни на једну критику председник није реаговао. Свако у овој земљи има право да каже мишљење о некој ствари. Не би требало да буде љутње око тога.

Томислав Николић је имао примедбе на рад полиције због прислушкивања, гума на аутомобили, камере...

- Председник има примедбе на рад појединаца и појединих група, које очигледно не раде свој посао у интересу грађана. Проблем је сложен и питам се да ли министар нема утицај на те појединце или не жели ништа да уради да се то промени. Председник је у изјави поводом хапшења осумњичених за убиство Ћурувије честитао малобројнима зато што је та акција изведена у потпуној тајности. Нико није пренео да он то очекује и у другим акцијама, као што је „Гром“. Та акција није у потпуности успела зато што су појединци били обавештени. Што се тиче гума и камера, то су ситни пропусти, намерни или случајни, и очекујемо да се више не понове.

Николић не виче, има дар да опчини саговорнике

Какав је председник Николић као шеф?

- Драго ми је да сте ме то питали. Велика је част радити као саветник председника Николића. Посебно зато што се стално уверавам колико он искрено воли Србију. Он од сарадника не извлачи максимум виком, већ високом дозом емпатије. Нико од нас не жели да га разочара јер он то не заслужује. Пуно сам од њега научила, има невероватан дар да опчини саговорнике. У разговору са страним државницима он оставља утисак обавештеног, добронамерног и својој земљи посвећеног председника. Он уме да наметне ставове на ненаметљив начин.

Валентин Инцко, високи представник ЕУ за БиХ, рекао је да председник Николић кроји нову архитектуру на Балкану. И то је заиста тако јер је Србија данас пожељан и кредибилан саговорнику региону, Европи и свету. Поносна сам што сам део председниковог тима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси