Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министар Ристић: Емитовањем изјава Срђана Шкора нарушен јавни интерес у области информисања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 07. 2024.

Аутор: Танјуг Извор: РТВ

Министар Ристић: Емитовањем изјава Срђана Шкора нарушен јавни интерес у области информисања

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић најоштрије осуђује застрашујуће и морбидне ставове Срђана Шкора о сину председника Србије Александра Вучића, изречене у емисији емитованој у програму КТВ, саопштило је данас Министарство информисања и телекомуникација.

Како се наводи, Министарство указује и на то да је емитовањем апсолутно непримерених и неприхватљивих ставова Срђана Шкора у програму КТВ грубо нарушен јавни интерес у области јавног информисања утврђен Законом о јавном информисању и медијима, посебно члан 86. наведеног прописа којим се забрањује говор мржње, као и члан 90. који штити достојанство личности.

"Очито потпуно испуњен мржњом према председнику Републике и члановима његове породице, Шкоро је том приликом позвао на јавни линч Данила Вучића кога је окарактерисао као 'слику и прилику свога оца'. Шкоро би дете председника Републике послао у рудник, а потом га 'туширао уранијумом'. Међутим, ни то није довољно острашћеном Шкору, већ би сина председника Републике, претходно га лишивши заштите која му по закону припада, послао на подручје Покрајине Косово и Метохије како би тамо био изложен насиљу албанских сепаратиста чиме би му био угрожен живот", наведено је у саопштењу.

Министарство информисања и телекомуникација поздравља благовремену реакцију Вишег јавног тужилаштва у Београду у вези са овим забрињавајућим случајем и наводи да ће само без одлагања покренути процедуру за утврђивање могућег постојања одговорности главног и одговорног уредника КТВ и других лица због емитовања медијског садржаја у коме су јавно саопштене вишеструке монструозне претње по безбедност детета председника Републике, односно због ширења говора мржње и нарушавања достојанства личности.

Министарство информисања и телекомуникација очекује да се сва средства јавног информисања придржавају одредаба релевантног закона, као и елементарних професионалних и етичких норми које не допуштају говор мржње, посебно онај уперен против деце.

Истовремено, Министарство посебно позива поједина средства јавног информисања која, како се истиче, у дужем временском периоду са јасном намером и пуном свешћу, у континуитету и систематично, шире говор мржње у односу на председника Републике и чланове његове породице, при томе спроводећи њихову дехуманизацији, што за своју непосредну последицу има угрожавање њихове физичке безбедности, да без одлагања обуставе такве поступке који су у потпуној супротности са прописима.

Евентуални наставак таквих недозвољених активности биће без одлагања санкционисан на прописима предвиђен начин, истиче Министарство.

Министарство подсећа јавност на то да је од формирања Владе Републике Србије у актуелном сазиву већ више пута одлучно реаговало на кршење одредаба Закона о јавном информисању и медијима, те да је без одлагања покретало одговарајуће поступке.

Министарство најављује да ће свако будуће кршење наведеног закона бити разлог за још одлучније деловање и покретања одговарајућих законских, односно судских поступака.

Министарство информисања и телекомуникација позива сва средства јавног информисања да у потпуности поштују одредбе релевантног закона, као и да се суздрже од употребе говора мржње, нарушавања достојанства личности и дискриминације, наведено је у саопштењу.

Новинар Срђан Шкоро је у емисији КТВ рекао да би Данило Вучић, како би дао допринос Србији, требало о свом трошку и без обезбеђења да оде у Мајданпек и на Косово и Метохијиу, али и у рудник литијума да би показао да тај метал није штетан.

Кршење људских права и достојанства појединаца

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог са забринутошћу констатује да се у медијским наступима наставља са увредама и изливима мржње према политичким противницима и члановима њихових породица, чиме се кроз злоупотребу слободе говора, крше људска права и достојанство појединаца.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог поздравља реакцију Вишег јавног тужилаштва у Београду којим је наложено Првом основном јавном тужилаштву да формира предмет и испита да ли има елемената кривичног дела у наводима Срђана Шкоре.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог апелује на све актере у јавном простору да се приликом јавних наступа суздрже од упућивања увреда, претњи и употребе говора мржње према политичким противницима, посебно члановима њихових породица, јер су супротни свим етичким нормама и моралним постулатима модерног друштва.

Јавни наступи који заговарају мржњу воде стварању додатних тензија и дехуманизују појединца, што убудуће не смемо дозволити као друштво и као држава.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси