Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Пронаћи одговорне за претње Миљановић Зубац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 09. 2024.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Пронаћи одговорне за претње Миљановић Зубац

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због претеће поруке, исписане на викендици у изградњи, чији су власници синови новинарке Радио-телевизије Републике Српске (РТРС) Наташе Миљановић Зубац и тражи да надлежни органи пронађу одговорне и казне их.

„Умри НМЗ“, натпис је који је јуче на зиду куће у месту Љубомир близу Требиња затекла породица Зубац. Новинарка Миљановић Зубац је одмах ову претњу пријавила полицији. Полицијски службеници су, како се наводи у саопштењу Полицијске управе, јуче изашли на лице места и о томе обавестили и дежурног тужиоца Окружног јавног тужилаштва у Требињу, под чијим је надзором извршен увиђај.

Тужилац је догађај квалификовао као кривично дело „Угрожавање сигурности“ из члана 150. Кривичног законика Републике Српске.

„Полицијски службеници настављају са предузимањем законских мјера и радњи у вези са овим извршеним кривичним дјелом“, додају из Полицијске управе у Требињу.

УНС подсећа да ово није прва ни једина претећа порука коју је Миљановић Зубац добила. Након што је председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ јавно увредио Миљановић Зубац у јутарњем програму „Добро јутро, Србијо“, емитованом на ТВ Хепи у фебруару 2021. године, уследио је низ напада на њу. Средином 2022. године запаљен јој је аутомобил испред куће у којој живи, а онда су уследиле и друге претње.

УНС позива надлежне органе Републике Српске и Босне и Херцеговине да поруке које је добила Миљановић Зубац схвате озбиљно и да узму у обзир целокупну ситуацију у којој се она налази.

УНС подсећа да су застрашивање и претње новинарима неприхватљиви и да виновници оваквих напада морају да сносе одговорност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси