Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Солидарност међу новинарима и ефикасно и брзо кажњавање насилника, најважнији у заштити новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 07. 2024.

Аутор: АНЕМ Извор: НУНС

Солидарност међу новинарима и ефикасно и брзо кажњавање насилника, најважнији у заштити новинара

У организацији Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ), у Зрењанину је одржан састанак Сталне радне групе за безбедност новинара, са локалним тужиоцима и представницима полиције, као и са локалним новинарима и представницима медија.

Веран Матић, извршни директор АНЕМ-а и члан Сталне радне групе за безбедност новинара, представио је случајеве угрожавања безбедности у овом региону, као и случајеве који су у бази Врховног јавног тужилаштва за првих пет месеци ове године. Тужилаштва су формирала 29 предмета, од којих су два првостепено или коначном одлуком решена. У истом периоду, НУНС је регистровао 58 случајева, а у овој евиденцији налазе се 33 вербалне претње, 4 физичка напада, 2 напада на имовину и 22 случајева притисака. УНС је регистровао 45 случајева, са нагласком да је то мање случајева него у истом периоду прошле године, уз дупло више случајева онемогућавања рада новинара.

„Недопустиви су физички напади на новинарке и новинаре, наравно као и претње које својом количином и интензитетом представљају озбиљно узнемиравање читавих редакција, удружења и породица. Ана Лалић Хегедиш, као и прошле године Марко Видојковић, била је приморана да са породицом на одређено време напусти земљу. И за њу, као и за Динка Грухоњића, међународне организације омогућиле су физичку заштиту. Новинари су све чешће мете управо због тога што обављају свој посао, без обзира на редакцију из које потичу. Све је више дискриминације медија и новина и то заједно производи непријатељско окружење за рад, што утиче не само на безбедност, већ и на ментално здравље“, нагласио је Матић.

Адвокатица Круна Савовић, ауторка АНЕМ-овог мониторинга медијске сцене, говорила је о случајевима напада на новинаре и притисцима који се на њих врше, као и о опасностима које им прете услед пораста броја СЛАПП тужби. Посебну пажњу посветила је нападу на Вука Цвијића, новинара недељника Радар, као и притисцима којима је изложена Верица Маринчић, главна уредница ИН Медија. Говорница је подсетила на случај кад је у таблоидним медијима неовлашћено објављена банковна документација медија Озон Пресс из Чачка. Било је речи је и о кривичним поступцима који се тренутно воде против новинара медија КРИК и Пиштаљка, реакцијама које су изавале поднете кривичне тужбе, али и о последицама таквих поступака.

Као представница Независног удружења новинара Србије (НУНС) у Сталној радној групи (СРГ) за безбедност новинара, Круна Савовић је ово тело оценила као систем који има разрађен механизам комуникације између представника новинара, тужилаштва и полиције, уз подсећање присутних да чланови СРГ не заузимају увек исто становиште по питањима у којима разлике не би требало да постоје. Чињеница да постоји потреба за једним таквим телом, према њеним речима, најбоље говори о томе да институционални механизми не функционишу како би требало.

Председник НУНС-а, Жељко Бодрожић, говорио је о слабостима медијске сцене у Србији, која је захваљујући токсичној атмосфери коју, у првом реду, производе водећи политичари, и дискриминацији када је реч о пројектном суфинансирању, осиромашила услед чега се свакодневно смањује број медија који се професионално баве новинарством.

„Неопходно је ослонити се на све могућности које пружа Стална радна група за безбедност новинара. Борба је стална и подразумева иницирање најбољих особина код људи у систему. Погрешно је пасивизирати се и/или повући”, нагласио је Далибор Бубњевић, главни и одговорни уредник листа Зрењанин, који је успео да докаже да је доживео физички напад и поред чињеница да је тужилаштво испрва одбацило његову пријаву.

Председница НДНВ, Ана Лалић Хегедиш је говорила о акцији Независног друштва новинара Војводине, која је уследила после серије бруталних претњи и увреда које су добили Динко Грухоњић и она. Акција се састојала од свакодневног објављивања најбруталнијих и највулгарнијих претњи, уз идентификацију профила са којих су оне послате. Председница НДНВ је истакла да је објављивање информације да су идентификована и приведена два починиоца, као и јавно публиковање текстова претњи и фотографија профила са којих су оне стизале, учинили да се смањи број претњи које су до тада свакодневно масовно стизале.

„Једино потпуна и доследна кажњивост може да делује превентивно и спречи или смањи угрожавање безбедности новинарки и новинара“, нагласила је Ана Лалић Хегедиш.

Ивана Гордић Перц, новинарка Војвођанског истраживачко аналитичког центра (ВОИЦЕ), истраживала је положај радника из Кине и Вијетнама, ангажованих на изградњи фабрике Линглонг у Зрењанину. Током рада, она је ометана на најразличитије начине, укључујући и физичко ометање, стално праћење и надгледање њеног кретања, не само док је на послу, већ и у приватном животу, што се догађа од 2021. године, па све до данас. Гордић Перци мисли да представници кинеске фабрике сигурно имају најбољу базу фотографија и података о новинарима који се баве овом темом. Наглашено и уочљиво праћење, претећа је порука на коју нико не реагује, као и на ометање током обављања новинарског посла. Тим поводом, Ксенија Павков, новинарка Н1, својевремено је поднела пријаву коју је тужилаштво одбацило.

„Мало је новинарске солидарности, а то нам пуно значи, да осетимо да је неко уз нас“, нагласила је Ивана Гордић Перц.

Бранислав Татић, јавни тужилац Вишег јавно тужилаштва у Зрењанину, истакао је да није контакт тачка Сталне радне групе и да на састанку мења колегу. „Комуникација са новинарима у Зрењанину је увек била одлична, ми имамо опште обавезујуће упутство за поступање у случајевима напада на новинаре, које поштујемо. Друштвени феномени који утичу на безбедност новинара које овде чујем су интересантни, али ми наш рад заснивамо на оперативном раду, а кривични законик је оквир за поступање.“

„Солидарност медијских и новинарских удружења, ангажованих у Сталној радној групи за безбедност новинара, нам је приоритет и управо због тога смо присутни у сваком месту када се догоде напади или претње, због чега нам је изузетно важна сарадња са локалним тужиоцима и полицијом. И поред резервисаности у раду појединих институција, увек се нађу професионалци који са посвећеношћу обављају свој посао. Не смемо дозволити да се насиље над новинарима, бруталне претње, дискриминација, нормализују као доминантно понашање,јер ће то онда уништити професионално новинарство, нагласио је Веран Матић и додао: „Иако нам се чини да друштво насиља доминира, према истраживању Демостата, само шест посто грађана оправдава бруталне нападе на новинаре, претње и атаке на слободу медија, док три петине испитаника сматра да ти напади нису оправдани. Због тога је веома важно да упознајемо јавност о сваком атаку на новинаре и медије и да их заштитимо свом снагом коју поседујемо.“

После састанка СРГ, Бранко Чечен је одржао тренинг за унапређење безбедности новинара из Зрењанина и Кикинде. АНЕМ тренинге до сада је похађало преко 200 новинара и студентата новинарства из целе Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси