Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фемић: Медији се принципом „куване жабе“ привикавали да власт не даје изјаве својим критичарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 07. 2024.

Аутор: Н1 Извор: Н1

Фемић: Медији се принципом „куване жабе“ привикавали да власт не даје изјаве својим критичарима

Младим новинарима је необично да у независним медијима виде као саговорника некога из врха власти, изјавио је ФоНету заменик главног и одговорног уредника потала Нова.рс Ратко Фемић и оценио да је, услед поларизације медија која долази из врха власти, изгубљено правило новинарства да се за саговорнике позивају и они које критикујемо.

Он је казао да су се медији принципом „куване жабе“ постепено привикавали да представници власти не дају изјаве медијима који нису наклоњени власти.

Фемић инсистира да се позива и „друга страна“ и то не само због правила новинарства, него зато што је фер приступ да разговарамо и са онима са којима се не слажемо.

Говорећи о положају Јавног медијског сервиса, он је оценио да је то тренутно пропагандни сервис актуелне власти који избегава „вруће теме“.

„Они нису пропагандни у тој мери у којој су приватни режимски медији, прорежимски таблоиди, портали и дневне новине, али ипак заузимају једну страну и избегавају опасне теме“, сматра Фемић.

Упитан да ли на медије више утичу економски или политички притисци, он је одговорио да једни условљавају друге и да их је немогуће раздвојити.

Како је навео, медији и новинари су свакодневно изложени претњама, а то се одражава и на културну сцену.

Како је подсетио, пре неки дан смо имали забрану Фестивала кратке приче у Кикинди, зато то је градоначелник проценио да учесници не пошују његов град, а реч је о људима који износе јавну критику.

Забрањен је и фестивал Мирдита – Добар дан, док је сарајевски глумац Феђа Штукан депортован и то због критике режима и подршке грађанским протестима. Шта онда мислите каквим су притисцима изложени новинари који сваки дан раде у независним редакцијама, упитао је Фемић.

Он је указао да је питање таблоидизације медија заправо питање сензибилизације друштва које је у општем сензационализму изгубило границе.

Уредници су се некад питали да ли новине које уређују могу да ставе на сто у својој кући и да ли ће их пред члановима породице бити срамота због садржаја и насловне стране, нагласио је Фемић и констатовао да су те границе данас обрисане.

Према његовом виђењу, обрисане су границе између нормалног и ненормалног, а то је утицало да се се и очекивања публике промене.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси