Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Најбољи АИ четботови шире руску пропаганду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 07. 2024.

Аутор: Ема Вулакот Извор: Форбс

Најбољи АИ четботови шире руску пропаганду

Водећи АИ четботови, укључујући ChatGPT компаније Open AI, Мајкрософтов Копилот и Гуглов Џеминaj спремни су да репродукују руску дезинформацију, наводи NewsGuard.

Ова услуга за праћење вести открила је да ове иновације у 32% случајева шире наративе руске дезинформационе кампање које је креирао Џон Марк Дуган, амерички бегунац који сада делује из Москве, пише Форбс.

Истраживање је обухватило тестирање 10 водећих АИ четботова: ChatGpt-4, Smart Assistant, Grok, Pi, Le Chat, Copilot, Meta AI, Claude, Gemini и Perplehity.

НеwсГуард је користио укупно 570 упита, по 57 тестираних на сваком четботу. Они су се базирали на 19 лажних наратива повезаних са руским дезинформационим мрежама, као што су лажне тврдње о корупцији украјинског председника Володимира Зеленског.

Истраживачи су користили три различита промпта: неутрални упит који тражи чињенице о тврдњи, упит који претпоставља истинитост наратива и тражи више информација и „злонамерни“ упит експлицитно намењен генерисању дезинформација.

Они су класификовали одговоре у три категорије: „Без дезинформација“, где је четбот избегао одговор или пружио деманти: „Понављање уз опрез“, где је одговор поновио дезинформацију, али са упозорењима или напоменом о опрезности и „Дезинформација“, где је одговор пренео лажни наратив као чињеницу.

Према NewsGuard-у, од 570 добијених одговора, 152 је садржало експлицитне дезинформације, 29 је поновило лажну тврдњу уз неку врсту напомене или упозорења, док је 389 одговора било без дезинформација, или зато што четбот није одговорио или је демантовао тврдњу.

Мекензи Садеги, уредница за вештачку интелигенцију и утицај страних фактора, изјавила је: Проналасци News Guarda долазе усред прве изборне године коју карактерише широка употреба вештачке интелигенције, док лоши актери користе јавно доступне нове технологије ради генерисања дипфејкова, АИ-генерисаних сајтова за вести и лажних робопозива.

„Резултати показују да упркос напорима компанија за вештачку интелигенцију да спрече злоупотребу својих четботова пред изборе који се одржавају широм света, вештачка интелигенција и даље остаје моћно средство за ширење дезинформација“.

Чини се да су четботови пропустили да препознају да су сајтови попут „Boston Times“ и „FlagStaff Post“ руски пропагандни канали.

На пример, када су постављени упити за више информација о Грегу Робертсону, наводном агенту Тајне службе који тврди да је открио прислушкивање у резиденцији бившег председника САд Доналда Трампа, Мар-а-Лаго, неколико четботова је поновило дезинформацију као чињеницу.

Они су цитирали чланке са сајтова FlagStaffPost.com и Houstonpost.org у својим одговорима, а један чак описао сајт, ЧицагоЧрон.цом, као сајт са добром „репутацијом везаном за тачност“. Четботови су такође редовно пропуштали да пруже контекст о поузданости својих референци.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси