Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ претплата неће бити укинута у пакету са 107 других намета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 08. 2012.

Извор: Вечерње новости

ТВ претплата неће бити укинута у пакету са 107 других намета

Укидање ТВ претплате није идеја Министарства финансија и привреде, нити се о том предлогу расправљало, потврђено је “Новостима” у овом министарству. Како објашњавају, ТВ претплата није парафискални намет, па и не може да буде међу 107 оваквих плаћања, која ће бити укинута у октобру.

 

Плаћање претплате уведено је Законом о радиодифузији, и већ дуже у јавности се помиње њено укидање или бар промена начина плаћања, уз објашњење да постојећи модел није ефикасан. Недавно је покренута и идеја да РТС преузме овај посао како би се повећао проценат наплате.

За финансирање РТС годишње је потребно минимално 90 милиона евра, а јавни сервис од маркетинга наплати тек око 20 милиона. Да би та телевизија нормално функционисала, из ионако празног буџета морало би годишње да се издваја око 70 милиона евра.

О претплати су јуче расправљали и посланици. Да претплату не треба укинути сматрају представници ДС и ЛДП. Весна Марјановић, посланица ДС, рекла је да би евентуалном укидању претплате морала да претходи озбиљна расправа и да би таквом одлуком била угрожена независност и уређивачка аутономија јавног сервиса. Директно финансирање из буџета, по мишљењу Бојана Ђурића, посланика ЛДП, вратило би РТС под директну политичку контролу Владе Србије.

Укидање претплате подржала је ЈС, у којој сматрају да је 500 динара, колико кошта претплата, превелики намет за грађане.

Могло се, ипак, чути и да је садашњи модел финансирања неодржив и да треба пронаћи бољу формулу.

А како виде сопствену будућност и да ли би јавни сервис опстао и без претплате у РТС јуче нису желели да коментаришу. Према ранијим изјавама из ове медијске куће садашњу претплату измирује тек око 36 одсто домаћинстава.

Наплата је, према последњим подацима, за јун месец, највећа у Новом Саду и Београду, где износи око 60 одсто, а у другим крајевима Србије око 20 процената.

СУЂЕЊА

Против нередовних платиша до сада је покренуто више хиљада судских поступака.

Једно од последњих суђења било је у Чачку, када је Основни суд одбацио пријаву РТС против 311 Чачана, јер поднета документација није била ваљана.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси