Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији у Србији су "заробљени"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2012.

Аутор: Н. Н. Извор: Б92

Медији у Србији су "заробљени"

Медији у посткомунистичким земљама, и Србији, економски и политички су заробљени, каже Јованка Матић, консултанткиња у Институту за друштвене науке.

Матић је током представљања АНЕМ-овог правног мониторинга медијске сцене у Србији навела да је нестала квалитетна штампа, да је све више таблоидног карактера и комерцијализована.

"Државне монополе у Србији заменили су фактички монополи страних корпорација или домаћих тајкуна. Избори регулаторних тела и управљачких тела јавних сервиса остварују се уз политички утицај, новинари су предмет честих претњи, напада, па и убиства", рекла је Матић.

Навела је да од 2000. године владајуће гарнитуре у Србији нису у изборним кампањама помињале реформу медијског система као један од политичких приоритета, те тако ни у изборима 2012. године, а ни од било које власти у наредним годинама не треба очекивати другачије понашање.

Адвокат Слободан Кремењак рекао је да се током овогодишњих избора све свело не на надзор самих избора, него на надзор медија – како прате изборе, јер политичари верују да се избори добијају и губе у медијима.

Велику збрку током избора изазвали су захтеви странка да се објављују предизборни огласи, односно негативна кампања која је, како је навео, била за дискредитацију других листа и кандидата.

"Маркетиншке агенције странака су се утркивале у производњи таквих огласних порука, а медији су довођени у ситуацију да је сва одговорност за емитовање била искључиво на њима", казао је Кремењак.

Он је оценио да су фазу пре расписивања избора карактерисали својеврсна обележавање територије и демонстрација моћи, посебно на локалном нивоу где су спречавали новинаре да извештавају са конференција и других скупова.

Говорећи о Медијској стратегији донетој пре девет месеци, адвокат Круна Савовић је оценила да је то "мртво слово на папиру" чему је вероватно допринело расписивање избора, али то не сме бити оправдање.

Она је рекла да није ништа урађено за успостављање контроле државне помоћи медијима, посебно онима у јавном власништву.

Директор АНЕМ Саша Мирковић је подсетио да су новинске агенције Фонет и Бета обратиле антимонополској комисији да испита сваку државну помоћ додељењу новинској агенцији Танјуг у протекле две године, односно да се утврди ли је то било у складу са Законом о контроли државне помоћи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси