Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РРА стално жмури на препродају фреквенција
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 03. 2012.

Извор: Блиц

РРА стално жмури на препродају фреквенција

За три године 70 промена власника. Министарство надлежно за медије требало је одавно да реагује - каже Владимир Водинелић, бивши члан РРА.

Републичка Радиодифузна агенције је за последње три године преко 70 пута дала сагласност за промену власничких структура радио и телевизијских емитера. Иако закон о РРА не дозвољава отуђивање, продају или изнајмљивање фреквенција које су националним емитерима додељене 2006, нове газде телевизија добиле су фреквенције у пакету са већинским делом акција које су купљене.

Формално правно, фреквенције ових ТВ емитера нису биле на продају, али је законски оквир омогућио прикривену трговину.

Дозволе за емитовање програма са националном покривеношћу 2006. године добиле су телевизије „Пинк“, „Фокс“, „Авала“, двојац „ХепиКошава“ и Б92. Данас, шест година касније, осим Телевизије „Пинк“, све остале су промениле власнике, неке чак и по више пута. Од тада у етру имамо и два нова имена ТВ „Прва“, бивши „Фокс“ и „Хепи“ који је дозволу за емитовање добио као „Хепи-Кошава“.

Професор Раде Вељаноски сматра да је Савет имао обавезу да распише нови конкурс за доделу фреквенције истог тренутка када се један од власника повукао.То што се дешава је мимикрија. Дакле, он је купио исто предузеће које је покренуло телевизију и за емитовање програма добило фреквенцију. То се, међутим, тумачи тако да се јесте променио власник, али не и предузеће које је добило фреквенцију. То су правничке заврзламе - закључује он.

Иако у закону о Радиодифузији стоји да се дозвола не може отуђити, продати или изнајмити, агенција са овим променама нема апсолутно никакав проблем. Закон забрањује и коришћење назива који не одговара регистрованом називу емитера, али према њиховом тумачењу, ни у једном случају није било прекршаја.

ТВ Прва у пословно-правној коресподенцији и даље користи име „Фокс“ како је регистрована у Агенцији за привредне регистере.

У нашој дозволи и у нашем конкурсу стоје две ствари: то је правно лице и одзив емитера. Можете да имате фирму која се зове „Еуроспорт“, а да она емитује канал који се зове „Добро јутро“. Име д.о.о. и одзив емитера нису две исте ствари. Тако нема проблема да д.о.о. или а.д. буде „Фокс“, а да се емитује као „Прва“ или било шта друго - објашњава за “Блиц” потпредседник РРА Горан Караџић како Савет слободно тумачи закон.

На сличан начин Караџић објашњава и промене на ТВ „Хепи-Кошава“, која је дозволу добила на основу емитовања дечјег програма, који се одавно не емитују.

Знате како, правна лица остају иста. Закон забрањује да се промени правно лице, да ви сад одете и да продате неком другом. Онај ко је добио дозволу остаје носилац дозволе.

Владимир Водинелић, бивши члан РРА, каже да је Министарство надлежно за медије одавно требало да реагује и заштити јавно добро, што националне фреквенције и јесу.

Министарство то до сада није урадило. Да су хтели, одавно би био усвојен закон о транспарентности и концентрацији у медијима, чији је нацрт урађен још пре две године - каже он и подсећа да је и прва и једина додела националних фреквенција највећим делом била ван свих права и закона.

Са штрајком запослених на ТВ „Авала“ отворило се и питање правих власника. Њих је занимало како је то Жељко Митровић тај који треба да им да плате, иако је званично власник свега 4,8 одсто акција ове куће, а не Данко Ђунић који има 45 одсто.

Власништвом националних емитера најмање се бавио РРА. Тек након спекулација у јавности о фингирању власништва у јулу прошле године, Савет је на свом сајту објавио власничку структуру националних емитера.Телевизија „Фокс“ је купљена 2009. Власници овог емитера, односно ТВ „Прва“ су компанија „Ворнер лимитед“ са Кипра са уделом од 49 одсто и фирма “Нова бродкастинг” регистрована у Београду. Стопостотни власник исте те компаније је „Антена“, која се води на истој адреси, као и „Ворнер лимитед“ - Костаки Пантелиди, Кипар.

Нису све компаније на Кипру офшор. Ми смо проверили власништво, до крајњег власника све имате на нашем сајту. Не постоји ни једна фантомска фирма која неког заступа. А када је реч о Кипру, то су друштва са ограниченом одговорношћу где се тачно зна ко је власник и све је на сајту. Тако знамо и да је на крају ланца газда ТВ „Прва“ Минос Кирјаку - каже Каражић.

Антрфиле: Инвестициони фонд од 1.500 чланова


Име правог газде РТВ Б92, који је продат 2010. године, још није познат.

Ми знамо именом и презименом до задњег власника ко је. То једино није случај код Б92 где имате инвестициони фонд са 1.500 чланова. Стварно не знамо имена свих чланова - објашњава потпредседник Савета.

Савет за борбу против корупције, у свом извештају о стању у домаћим медијима, говорећи о нетранспарентности власничке структуре у домаћим медијима, навео је да постоји сумња да ТВ Б92 и „Прва“ имају истог власника, што је законом недозовољена концентрација.

Бојана Анђелић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси