Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шошкић тужио Прес
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 03. 2012.

Извор: Прес

Шошкић тужио Прес

Монетарни удар на новинарство



Београд - Најзад се зна због кога се суновратила домаћа валута, а евро достигао рекордну вредност од 111 динара. Веровали или не, за све је крив Прес. Ако се питате ко је заслужан што је кривац коначно „ухваћен“, читајте даље...

Народна банка Србије (читај: гувернер Дејан Шошкић) саопштила је јуче да је поднела жалбу Савету за штампу против дневних новина Прес. НБС је образложила да је то учинила због више текстова објављених у нашем листу, који су, како сматрају у централној банци, били „злонамерни и тенденциозни“ и којима је „нарушен углед“ те институције.

- Поменутим текстовима, од којих су многи били и на насловној страни тог дневног листа, не само да се нарушава углед НБС као централне државне финансијске институције, већ се веома озбиљно угрожава и сам процес рада институције која је задужена за стабилност цена и финансијског система Србије - наводи се у саопштењу НБС, и додаје тврдња да је таквим извештавањем прекршен Кодекс новинара.

Ко кога угрожава?

Редакција Преса захваљује се гувернеру НБС јер до јуче нисмо имали појма да смо толико моћни. Али сазнали смо, ето, да можемо, само кад хоћемо, да урушимо једну валуту, да је за тили час спустимо за шест-седам одсто, да ојадимо привреду и изнервирамо 99 одсто грађана Србије...

Рекло би се, судећи по тону саопштења централне банке, да смо својим текстовима, од којих су неки, гле чуда, објављени и на насловној страни, успели да спречимо Шошкића да сачува динар. Успели смо и још много тога.

На пример, да натерамо све саговорнике, а било их је сигурно двадесетак, и то из стручних кругова, да свашта кажу о лику и делу гувернера. Успели смо и да присилимо најугледније привреднике да завапе над својом судбином и измисле да су у дебелом минусу због дивљања евра.

Успели смо да присилимо министра Дулића да оптужи НБС да је својим мерама десетковала продају станова и „растурила“ грађевинску индустрију.

Успели смо чак и председника Тадића да натерамо да у дану када се цела Србија радовала кандидатури за ЕУ започне причу о курсу пред многобројним страним и домаћим новинарима и изјави да је добио уверавања гувернера да ће се курс стабилизовати (А зашто да се стабилизује када ви, господине Шошкићу, тврдите да је стабилан?).

И свашта смо још успели, све силећи се над нејаким гувернером...Нешто смо ипак постиглиИ ником ништа што ни на једно од питања која смо свих ових дана постављали први човек НБС није одговорио (понављамо их уз овај текст, па нека изволи...).

И ником ништа што нам није објаснио зашто је изјавио, и то не у нашем листу па да нас оптужи да смо лоше пренели његове речи, да скок евра неће утицати на цене. Или, како је могуће да НБС интервенише продајом евра на међубанкарском тржишту касно послеподне, када је курс већ подивљао.

Остао нам је богами дужан и објашњење како су то текстови у Пресу угрозили рад институције на чијем је челу. Није нам објаснио ни да ли је нормално да фирма у којој је био сувласник продаје софтвере пословним банкама, док човек којег је именовао на место председника Савета гувернера и даље има власничка права у тој фирми. И још много тога...

А покушај да се меша у уређивачку политику му опраштамо. Јер, какав је гувернер, сасвим је сигурно да му не би било тешко да буде бољи као новинар. Ако је ово покушај да пређе у те воде и напусти НБС, онда смо ипак нешто постигли.

Уређивачки колегијум Преса

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси