Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Говор мржње је слика стања у БиХ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 03. 2012.

Извор: Политика

Говор мржње је слика стања у БиХ

Невладине организације у Федерацији БиХ, политичке и верске вође, одржавају се на говору мржње, упозорава Душан Шеховац

Бањалука – Иако је оружани сукоб у Босни и Херцеговини завршен пре непуних 17 година у овој земљи рат као да и даље траје, али уместо оружјем води се речима. Овако би се, укратко, могао дефинисати основни закључак округлог стола „Говор мржње у медијима”, који је у суботу одржан у Бањалуци.

Сања Влаисављевић из сарајевског Центра за културу дијалога је рекла да највише говора мржње долази из Сарајева, да је он „болна рана БиХ, и да је његов циљ да застраши, понизи и подстакне насиље против других и другачијих”. Како је истакла: „језик у медијима је лакмус папир за демократију у вишенационалним државама”.

Директор Бироа за људска права Демократске иницијативе сарајевских Срба Душан Шеховац је нагласио да у федералним медијима вређају Републику Српску називајући је – „мањи бх. енитетет”, „блентитет”, „Република Шумска”...

„Невладине организације у Федерацији БиХ, политичке и верске вође се одржавају на говору мржње, а да је 'реч убојитија од мача', потврђује и стање у БиХ”, упозорио је Шеховац.

Бивши председник Удружења новинара РС Бранислав Божић је упозорио да је „у БиХ мржња постала стандард” и да се „опет распламсала борба за идентитет, територије и институције, али се она сада води речима, а не оружјем”.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић је истакла да говор мржње највише зависи од политичке ситуације у земљи и реторике политичких елита.

И новинар из Хрватске Денис Куљиш је констатовао да у БиХ има више говора мржње него другде у региону.

Аналитичарка Фондације Фридрих Еберт у Бањалуци Тања Топић урадила је истраживање „Балкански медијски барометар”.

„БиХ је земља заробљеног ума у којој медији морају да одиграју улогу градитеља нове политичке културе како би се створило друштво слободних људи. Због тога треба наставити медијску кампању против говора мржње и појачати улогу медија у процесу помирења“, истакла је за Топић наш лист.

По речима председника Удружења новинара РС Драгана Јеринића: „Циљ овог округлог стола је да укажемо како се треба борити против говора мржње – законским, или неким иницијативама грађанског друштва”.

Боро Марић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси