Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕП: Спречити насртаје на независност медија у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 03. 2012.

Извор: Бета

ЕП: Спречити насртаје на независност медија у Србији

Брисел - Европски парламент (ЕП) је забринут због покушаја надзора и уплитања у медије у Србији и тражи од српских власти да зајамче "независност средстава информисања од политичких притисака и других уплива".

То се наводи у предлогу резолуције који је данас у Бриселу усвојио Спољнополитички одбор ЕП, а у којем се "указује на то да су снажнии независни медији нужан саставни део демократског поретка и, с тим у вези, поздравља усвајање Медијске стратегије владе Србије".

У документу је, такође, похваљен Акциони план српских власти за примену те Стратегије, "као и планирано повлачење државе из медијског власништва".

У нацрту Резолуције о европској интеграцији Србије коју треба да усвоји Европски парламент, такође се предочава "забринутост због претњи српским новинарима" и позива на "снажну истрагу тих претњи како би се новинарима омогућило да у безбедним условима свој рад обављају ефикасно и без потребе за самоцензуром".

Парламентарци ЕУ "подвлаче потребу да се предузму кораци противконцентрације власништва у медијима и помањкања транспарентности умедијима".ЕП у предлогу резолуције тражи да се "исто тако обезбеди равноправан приступ тржишту оглашавања, укључујући издвајања из државних фондова за трошкове оглашавања и рекламе".

Такође се "позивају новинари да поштују (професионални) Етички кодекс" у свом раду.

Парламент ЕУ, наводи се у документу, "изражава жаљење збогчињенице да су државне власти завеле медијску блокаду око инцидената у јулу 2011. на северу Косова и погрешно представиле улогу Кфора у тим догађајима".

ЕП, како се закључује, "подвлачи важност слободних и независних медија за демократску и добро обавештену јавност".

Према тумачењу које су агенцији Бета дали неки посланици ЕП, иза овог става највише стоји уверење самог известиоца за Србију Јелка Кацина и још неких кругова да није била на месту тврдња српских власти да су војници Кфора употребили бојеву муницију и у инцидентима у јулу таквом муницијом пуцали на српске цивиле.

Драган Благојевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси