Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Завршна реч
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 02. 2012.

Извор: Данас

Завршна реч

Време је да се ово заврши. Доста је било.

Са гђом Смајловић полемисати се не може, јер не чује аргументе, али радо подмеће неистине и полуистине.

Дакле: никада нисам њу назвао „фашистом“, ни УНС „фашистичким“, као што она са нарочитом упорношћу понавља. Тај придев користим за неке друге и не видим зашто се та госпођа ту гура.

Затим: никада нисам написао да се нећу бранити, а све и да јесам - па шта?

Онда: из околности да је „чак шест српских судова потврдило власништво УНС-а“ нужно следи и да је пет тих пресуда било укинуто и враћено на поновно суђење, а да је шеста преиначена; то треба рећи.

Па онда: у јесен 1998. и почетком 1999. НУНС је - за разлику од УНС-а - жестоко ратовао са Вучићем и његовим законом, подржавао све погођене медије, па и оне Славка Ћурувије.

Ја сам био пред редакцијом Дневног телеграфа и Европљанина у тренутку упада полиције и Миљкана Карличића; ја сам седео на тим суђењима; ја сам био код Славка и Бранке при покушају заплене имовине; НУНС је издао гомилу саопштења против те тираније.

Не сећам се „изасланика Славка Ћурувије“ на тој ванредној скупштини НУНС-а; ми Славка никада нисмо називали „удбашем и пријатељем Мире Марковић“; нека каже ко је то говорио. Гђа. Смајловић због нечега меша у ову причу случај отмице нашег колеге Душана Рељића 1993; ни тада се УНС није огласио; ни реч.

Није се УНС јавио ни када је Воја Шешељ јавно прозивао колеге са РТС и тражио линч. Према томе, доста је више прања прошлости: УНС се од 1989. до 2000. епохално искомпромитовао и то је неспорно. Гђа. Смајловић покушава да суптилно оптужи НУНС да је страна агентура, „локатор“, како се то тада говорило, јер да је тај „политички и финансијски пројекат“ уз, наравно, стране паре смишљан у хладним собицама редакције Времена страшне 1993. године.

Испада да смо тада пророчански предвидели поразе у ратовима, пад режима, долазак на власт ових сада и - као врхунац нашег успеха - поделу зграде Дома новинара. То су будалаштине.

НУНС је последица УНС-а, а из разлога горе наведених. Биће да је колега Басара у праву: ову госпу не занимају аргументи у полемици; она се канда кандидује за амбасадорку, можда и главну уредницу (ако баш мора) у неком новом режиму.

Вели још гђа. Смајловић да је „часније данас бити у УНС-у, него у НУНС-у“, штогод ми мислили, јер да је „некадашње српско опозиционо новинарство одговорно за катастрофално низак ниво слободе штампе у данашњој Србији“.

Узаман смо, дакле, ми све то радили; да нисмо, „ниво слободе штампе у Србији“ био би много виши, па из тога произлази да је Дом новинара власништво УНС-а који се убијао за слободу штампе у Милошевићевој Србији.

Честитке: будалаштинама се придружио и обични махалски безобразлук. Уосталом, о чему ја расправљам са особом која није у стању да разликује гуску од кокоши?

Да парафразирам француског класика: „Партез, мадаме, санс дире адиеу“. Отидите, госпо и не реците збогом.

Милош Васић

Одговор Милоша Васића на текст председнице УНС-а Љиљане Смајловић "Од Француске 7 до Ресавске 28", Данас, 22. фебруар 2012.године


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси