Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ристић: Србија прихватила другу државу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 02. 2012.

Извор: Данас

Ристић: Србија прихватила другу државу

Београдски новинари посетили север Косова и прелаз Брњак

Зубин поток - Није битно шта пише, већ је суштина да ће се Косово представљати на међународним форумима, чиме се, ако не ескплицитно, онда имплицитно признаје независности Косова.

Уколико је дозвољено КиМ да самостално наступа на свим форумима, на исти начин као и Србија, онда то практично значи да је Србија прихватила да за столом има другу државу без обзира на фусноту, где се каже да тај договор неће ни на један начин прејудицирати статус Косова, оцењује председник општине Зубин Поток Славиша Ристић.

Говорећи о недавном договору Београда и Пристине он је у разговору са новинарима из београдских редакција рекао и да је реч о „попуштању пред уценама ЕУ“.

О проблему слободног кретања Еулекса на северу КиМ Ристић је рекао да не постоји званичан договор Срба и Еулекса о томе, већ само споразум са Кфором да се у њиховим колонама омогући пролазак возила Еулекса за смену свог особља на административним прелазима.

- Представници Срба су инсистирали на разговору са Еулексом, јер се проблем са том мисијом мора одвојено гледати од проблема са Кфором – нагласио је Ристић.

Он је указао да је највећи проблем настао због једностраног деловања Еулекса, јер је стао у страну Приштине. Он је нагласио и да локално становништво не користи прелазе Брњак и Јариње.

Иначе, према речима портпаролке мисије ЕУ на Косову Ирине Гудељевић, административни прелази Брњак и Јариње јесу отворени за саобраћај, али Еулекс и даље нема потпуну слободу кретања на северу Косова.

У разговору са новинарима из београдских редакција који су у суботу посетили прелаз Брњак, Гудељевић је оценила да су „барикаде и даље проблем“.

Она је додала да Еулекс захтева потпуну слободу кретања на северу Косова. Како је истакла, на прелазима Брњак и Јариње су Еулексови цариници и полиција који имају извршну власт, а уз њих су ту присутни и косовски цариници и полиција.

Према њеним речима, Брњак је отворен за све видове саобраћаја, укључујући комерцијални, док ће на Јарињу саобраћај за комерцијални превоз бити отворен након обнављања прелаза, спаљеног у сукобима прошле године пошто је власт у Приштини покушала да га стави под своју контролу.

Са Јариња се акцизна роба упућује на Мердаре, а са Брњака на терминал у јужном делу Косовске Митровице.

И.П.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси