Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лист Данас највише писао о синдикатима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 02. 2012.

Извор: Данас

Лист Данас највише писао о синдикатима

Колико су теме о радничким правима заступљене у медијима у Србији

Дневни лист Данас у претходном периоду највише се од штампаних медија у Србији бавио синдикатима и синдикалним темама, показује истраживање Центра за развој синдикализма у сарадњи са фондацијом Фридрих Еберт.

Према резултатима истраживања, скоро петина, односно 18 одсто свих текстова о синдикатима објављена је у нашем листу. Једино у Данасу број текстова о синдикатима већи је од броја дана (275) у којима је посматрана штампа у овом истраживању.

Тачније, наш лист је у просеку објављивао дневно 1,17 текстова о синдикатима. Истраживање указује да је укупно о синдикатима у анализираним штампаним медијима током девет месеци објављено 1.880 текстова или у просеку 209 месечно, односно седам дневно.

Претходних година, иначе, нису постојали егзактни подаци и истраживања о томе колико су синдикалне теме заступљене у домаћим медијима, нити стручне анализе о квалитету извештавања о њима, на шта је наш лист раније указивао кроз неколико текстова. Једине информације до којих смо тада долазили били су подаци медијске документације Ебарт, који су указивали на то да се појам „синдикат“ од 2008. до 2010. све више провлачио кроз медије.

Писање Данаса, односно специјалног додатка Форум - социјални дијалог, о односу синдиката и медија покренуло је идеју да се започне истраживање на ову тему. Резултати Центра за развој синдикализма потврђују данас оно што су наши саговорници раније оцењивали у текстовима.

Синдикалне теме и теме о правима запослених у медијима у Србији заступљене су углавном у форми дневних вести, извештаја са конкретних догађаја или преношења саопштења, док се ретко који медиј бави овом проблематиком на аналитички и истраживачки начин.У центру пажње новинара, када је реч о радничким темама, више су дневни догађаји, него озбиљнији и аналитички приступ одређеним појавама у овој области.

Самим тим, налази истраживања указују да извештаји, вести и интервјуи чине 75 одсто свих текстова о синдикалним темама, а чланци и коментари као аналитички текстови чине тек једну четвртину. Тематски гледано, према подацима Центра за развој синдикализма, више од трећине „радничких“ тема о којима је писано чине текстови о раду, након чега следе теме о радницима, социоекономским индикаторима, запошљавању и штрајковима.

Према писању нашег листа, недовољна медијска активност у раду синдиката у Србији и њихово слабо прилагођавање у комуникацији новим медијима и млађој публици један је од разлога због чега су синдикалне и теме о правима радника запостављене у медијском извештавању. Иако већина синдикалних централа, али и њихових грана има своје интернет презентације, оне су углавном неатрактивне „интернет публици“ и на њима нема могућности за интеракцију.

Друштвене мреже, које све више узимају маха у свим областима, синдикати још не препознају као ефикасно средство информисања и комуникације, иако су у свету оне већ постале место на којима се организују различити протести.

Антрфиле : Представљање резултата истраживања

Резултати истраживања „Синдикати у медијима“ Центра за развој синдикализма у сарадњи са фондацијом Фридрих Еберт биће представљени данас у Медија центру у Београду.

Анализа текстова о синдикалним и радничким темама, у штампи и на телевизији, обављена је у једном тромесечју 2010. и два тромесечја 2011. Анализом Центра за развој синдикализма је обухваћено девет дневних новина и четири недељника, као и прилози у ударним емисијама вести на националним телевизијама.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси